Најновије

ХАШКИ ТРИБУНАЛ НЕМА ВЕЗЕ СА ПРАВОМ И ПРАВДОМ! Наставља да убија Србе! Неће да пусти на слободу оне који су одслужили 2/3 казне!

Председник Хашког трибунала Кармел Ађијус одбио је да пусти на превремену слободу шесторицу осуђених Срба који су одслужили више од две трећине казне.

Хашки трибунал (Фото: icty.org)

Услов за превремено пуштање на слободу испунили су Радослав Брђанин, Небојша Павковић, Сретен Лукић, Властимир Ђорђевић, Радислав Крстић и Радивоје Милетић. Чак су и државе у чијим затворима они бораве дале повољна мишљења, признале су њихову ресоцијализацију и предложиле Хагу да буду пуштени, али је Ађијус ове предлоге одбио.

У образложењу свог става у случају Радослава Брђанина, који је одслужио 20 од 30 година робије, Ађијус је објаснио да Брђанин не може да буде ослобођен 'због озбиљности злочина и јер није показао да се довољно рехабилитовао'!?!

Коментаришући овакво понашање хашког суда, познати адвокат Тома Фила каже да је то у најмању руку безобразлук.

- Када су осуђеницима у Хагу изрицане казне, сваки судија је имао на уму да ће им једна трећина бити опроштена, па су зато одређивали строже казне. На пример, ако је судија неком хтео да одреди казну од 10 година, он је давао 15, јер је знао да ће после одлежаних две трећине казне бити пуштени на слободу - објашњава Фила, додајући да Ађијус злоупотребљава свој положај:

- Пошто су још само Срби остали у затворима, одједном се инсистира на одслужењу целокупне казне. Председник Ађијус не уважава ни позитивна мишљења држава у којима осуђени Срби служе казне. То су све људи у годинама и ако се буде инсистирало на овом принципу, они ће помрети у затворима... - упозорава Фила.

Очигледно је да само Србе не пуштају на превремену слободу, како је иначе предвиђено хашким правилима. То више није Ађијусово дискреционо право, већ класична злоупотреба положаја, каже Бранко Лукић, адвокат.

Хеликоптер Ми-35 – велико појачање за Војску Србије. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА