Најновије

СРБИЈА СЕ НАОРУЖАВА ОД ИЗРАЕЛА! "Спајк", "хермес" и "херон" ускоро стижу? Ево шта могу ови моћни системи!

Председник Александар Вучић истакао је да Србија намерава да купи оружје од Израела и да та испорука неће бити мала, а то би могло да значи читав низ од даљински управљаних борбених станица преко комуникацијске опреме и система за заштиту оклопних возила до противоклопних ракета "спајк" и беспилотних летелица "хермес 900" или "херон".

Противоклопна ракета (Фото: pixabay. com)

Вучић је намере Србије открио у интервјуу за израелски лист "Џерусалем пост", на маргинама конференције америчко-израелског савета за јавне послове (АИПАЦ) у Вашингтону. На питање о антиизраелској кампањи бојкота, изолације и санкција (БДС) у западној Европи, Вучић је рекао да Србија намерава да купи оружје од Израела и да та набавка "неће бити мала испорука". Вучић је рекао да БДС у Србији не постоји и истакао да Србија "није плодно тле за антисемитске поруке".

Ако се имају у виду потребе Србије и производни капацитети Израела, отвара се широк спектар могућности пословног односа две земље у области наоружања и војне опреме.

Војна сила

Војни аналитичар Владе Радуловић истиче  да је Израел велика војна сила.

- Израел је осми продавац наоружања и војне опреме на свету. Производи буквално све, од стрељачког наоружања до свемирског програма, односно сателита - наглашава Радуловић.

Како каже, имајући у виду потребе Србије, може се сузити круг наоружања и војне опреме који би могао бити интересантан нашој земљи.

Митраљези, гранате...

- Рецимо, Израел је познат по борбеним модулима, односно даљински управљаним борбеним станицама које се као платформа могу поставити на оклопне транспортере или борбена возила. Реч је о митраљезима М-12,7 милиметара, топовима 30 мм или бацачима граната 30 и 90 мм. Такве станице могле би, на пример, да се интегришу на наше борбено возило "лазар 3", поготово што не би било први пут да Израел има такав модел сарадње - објашњава Радуловић.

Сајмове наоружања Израел обележава и својом комуникацијском опремом и рачунарском технологијом.

- Таква опрема и технологија је потребна нашим командним јединицама када се има у виду да смо ставили фокус и на јединицу копнене војске. Такође, значили би нам и системи за заштиту оклопних возила и оптикоелектронска и физичка заштита. Коначно, требало би да су нам интересантне и израелске противоклопне ракете и поготово беспилотне летелице које су се већ спомињале у јавности из породице "хермес 900" и "херон" - закључује Радуловић.

Ракете "спајк"

Слично размишља и војни аналитичар Александар Радић, који у први план истиче израелске противоклопне ракете "спајк" као рационалну куповину за Србију.

- Реч је о врло софистицираној, савременој ракети за разне домете које се користи као средство на нивоу батаљона, а може да се интегрише и на оклопна возила као што је, на пример, наш "лазар 3". Од времена бивше Југославије ми заостајемо у производњи противоклопних ракета - наглашава Радић.

Како каже, Израел има и друга средства која би могла да буду значајна за нашу земљу.

- То би могли да буду и електронски системи за извиђање, беспилотне летелице или пакети за оклопну технику - подвлачи Радић.

И политика игра улогу у куповини

Војни аналитичар Александар Радић апострофира да су досадашње куповине Србије показале да политика игра и те како велику улогу приликом одабира тога из које земље се набавља које наоружање и војна опрема.

- То је спољнополитичко средство председника Александра Вучића. Иако већинско јавно мњење очекује да се наоружање набавља, пре свега, из Русије, Србија је куповала и у земљама ЕУ, Кине, сад из Израела, што је тренд од краја 2016. године. Дакле, није само пресудно да ли се и које средство уклапа у потребе војске - наглашава Радић.

Колико “ђавољих кочија” Војска Србије поседује, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА