Најновије

МИЛО ВИШЕ НЕ КОНТРОЛИШЕ СВОЈЕ ГРАНИЦЕ: ЕУ граничари као НАТО војници не одговарају за кривична дела у Црној Гори

Црногорска Скупштина је пре пар дана усвојила споразум са Фронтексом о „заједничком“ ангажману при чувању црногорских граница. Министар унутрашњих послова Нухоџић је овај споразум представио као искорак у очувању безбедности и припрема за талас миграната који долазе са истока.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Међутим, примећује се да је овај уговор рађен по истом моделу као са НАТО алијансом, по коме се Црна Гора не укључује у своје надлежности, а странци који буду службовали у Црној Гори не одговарају за кривична дела.

Истиче се, између осталог, дефиниција „шта су границе и шта чувају“ Фронтексовци. Јасно је видљиво да они чувају границе чланица ЕУ, никако кандидата, па самим тим лако је закључити да они нису ту због помоћи Црној Гори, него су контролни елеменат на граници са Хрватском како би зауставили мигранте у даљем кретању ка западу.

Фронтекс овим споразумом не штити нити Црну Гору нити грађане Црне Горе већ искључиво интересе ЕУ коју није брига о спровођењу међународног права у пуном капацитету како то званично промовишу.

Из приложеног документа се види да се у Црној Гори о деловању и делима Фронтекса питају њихови директори и надређени. Такође, јасно је истакнуто да ти директори одређују шта је кривично дело, па самим тим ако процене да нешто то није, онда Црна Гора не сме да покрене поступак против тог лица.

Подсетимо се случаја када је НАТО војник у хотелу „Премијер“ у Подгорици везао девојку и држао је везану у соби, позвао рецепцију и тражио да је избаце.

Незваничне информације говоре да је „са врха“ стигао захтев да се све заташка како не би избио међународни скандал. Такви наводи имају основа, с обзиром да се ни полиција, ни хотел , али ни америчка амбасада нису званично оглашавали поводом овог случаја.

На крају, логично је питање – да ли грађани Црне Горе имају било каква права у Црној Гори или смо само послушна територија западних земаља?

Милова полиција забранила улазак у Црну Гору острошком монаху! Више о томе ОВДЕ!

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА