Најновије

Бивши истражитељ Унмика проговорио о страшним злочинима над Србима! Мекалистер признао: Шиптара Ејупија ослободила "моћнија сила"

“Нерадо се сећам епизоде са Фљоримом Ејупијем и још четворицом терориста које смо ухапсили због подметања бомбе под аутобус "Ниш експреса" јануара 2001. године. Тврдим да је огромна већина међународних полицајаца тада на Космету желела да се та група убица правично казни, али нека друга сила је била моћнија. Ејупи је, наводно, побегао из "Бондстила", а остали су после тога пуштени, вероватно како не би испричали које су околности ове међународне правосудне срамоте".

Аутобус "Ниш експреса" који је разнет 2001. године на КиМ (Фото: Јутјуб)

Ово открива Џо Мекалистер, канадски полицајац у међународној мисији на Косову и Метохији, који је био у тиму који је водио истрагу о бомбашком нападу у селу Ливадице у којем је погинуло 12 српских цивила, а рањено 44.

Мекалистер се сећа да је, према званичној верзији о бекству из "Бондстила", коју су им пренели Американци, код главног бомбаша Ејупија тога дана дошла супруга, наводно поводом рођендана.

- У торти су биле маказе за жицу, а он је исте ноћи побегао из затвора који се налазио у центру базе. Успео је да, наводно, у флуоресцентном наранџастом комбинезону, пронађе једини мртви угао на огради који није покривен камерама и да клисне у ноћ - прича Мекалистер. - Потом су и остали терористи пуштени на слободу.

Он истиче да му је мисија на Космету била прва, а да се у српској покрајини уверио да није лако разлучити добро од зла, поготово ако сте претходно бомбардовани лажима.

- Добровољно сам се јавио да преузмем истрагу о минираном српском аутобусу, јер је колеги из Француске престао мандат - сећа се Мекалистер. - Докази против Ејупијеве терористичке групе су били чврсти и ослањали су се на ДНК налазе прикупљене на лицу места. Неуобичајено и нелогично је било то што нам Кфор, тачније Американци, није дозвољавао приступ четворици ухапшених, а потом ни петом члану групе којег смо привели накнадно.

Додаје како му администратори УН нису дозволили да објави да се 30.000 евра награде даје онима који су помогли у хапшењу, што му је било крајње сумњиво.

Да је Фљорим Ејупи човек ЦИА, чуо је од британских обавештајаца. Није им до краја веровао, све док се бекство из "Бондстила" није догодило.

- Шта сам урадио? Прво сам се жалио надређенима у Унмику, а кад то није помогло, и канадском отправнику послова који је тек стигао на КиМ. Затим сам написао чланак у "Бритиш тајмсу", где сам упозорио на везу терориста и врха Кфора. Наравно да ми то није помогло у каријери, и ко зна како би се по мене све завршило да није уследио још један терористички чин на Космету, који смо мој тим и ја успели да решимо.

Бомба подметнута под аутомобил априла 2001. испред Југословенског комитета за сарадњу са Унмиком усмртила је пуковника српског МУП Александра Петровића, а ранила Хадију Бишевац, Стану Здравковић, Драгишу Павловића и Владимира Мадића, такође припаднике МУП. Експлозија је одјекнула на 10 метара од британског пункта Кфора, у моменту када су они сели у аутомобил у намери да се врате у Грачаницу.

- Покренули смо енергичну истрагу и за само неколико дана ухапсили немачког држављанина Роланда Берецка. Његови отисци су нађени на остацима импровизоване мине. Испоставило се да је у питању легионар који се борио у ХВО, затим у ХВ и на крају у ОВК, где је важио за стручњака за експлозиве. Његов саучесник успео је у последњи час да напусти Косово преко Црне Горе и нисам чуо да је ухапшен. Берецко је касније осуђен на 23 године затвора. О њему је после тога било различитих, контроверзних написа - прича Мекалистер.

Мекалистер је регион напустио после службе од девет месеци, а истиче да му се у сећање урезало то како су Албанци за сваки свој злочин над српским цивилима имали оправдање: "Ви не знате како смо ми били угњетавани!"

- Наравно да то није оправдање за злочине које су починили после 1999, када су и полицији Унмика руке биле везане због понашања Кфора - наглашава Мекалистер. - Знам да је велики број Срба био убијен и отет, а сопственим очима сам видео много лоших ствари 2000. године. Што се тиче актуелног суда који треба да процесуира Албанце за ратне злочине, надам се, као полицајац, да ће сви ти нељуди бити кажњени.

Одликовања за службу

Мекалистер спада у најодликованије канадске полицајце, и после 34 године службе, углавном у иностранству, тренутно је старији саветник за безбедност у Црвеном крсту Канаде. Одликован је за службе на КиМ, у Авганистану, Појасу Газе, Источном Тимору, Ираку... У крвавом Кандахару је био шеф полиције, а стигао је и у Украјину, где је обучавао тамошње полицијске службенике.

Прочитајте ОВДЕ шта је Бошко Обрадовић поручио Александру Вучићу.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА