Најновије

ДОМАЋИ ФИЛМ „СУМРАК У БЕЧКОМ ХАУСТОРУ“: Црнохуморни живот гастарбајтера

У оквиру Главног такмичарског програма овогодишњег ФЕСТ-а истакнуто место заузело  је и домаће остварење редитеља и сценаристе Младена Ђорђевића "Сумрак у бечком хаустору" чија је премијера одржана 5. марта, у Комбанк Дворани. 

Инсерт из филма (Фото: MCF)

Познат по награђиваном играном филму "Живот и смрт порно банде" из 2009. и документарцу "Made in Serbia" из 2005. године, нову тему за документарни филм Ђорђевић проналази у близини, у Аустрији.

Инспирисан романом Дарка Маркова, редитељ отвара врата публици у свет гастарбајтера и корачајући заједно са њима, у црнохуморном стилу приказује њихове животе. Дарко Марков је један од главних актера овог филма, а познат је и по монодрами коју је у Бечу написао и режирао.

На питање зашто "Сумрак у бечком хаустору" редитељ Младен Ђорђевић истиче:

"Упознао сам се са једном о најважнијих тема везаних за тај свет, а то је тема трагичне разапетости измедју туђине и завичаја. Беч је у том смислу специфичан. Због близине Србије, ти људи у петак након посла могу да се врате у завичај, а већ у понедељак ујутру да буду на послу у Аустрији. Због тога се они не прилагођавају и не уклапају тамо где су отишли да живе и раде, а временом се отуђују од живота својих комшија и ближњих у завичају. Странци су у туђини и у завичају."

Низом културних манифестација град Беч обележава педесет година од доласка гастарбајтера из социјалистичке Југославије у Аустрију. Аустрији је била потребна радна снага, па је уговором договорен пријем великог броја радника из СФРЈ.
 
У исто време нова власт, у складу са политиком повећања пореза и смањењем социјалних давања, уводи нове порезе таксистима. Намети су велики, те је многим таксистима будућност угрожена. Ово наручито погађа људе са Балкана, пошто велики број њих живи од таксирања.        
 
Са тим проблемом се суочавају и три главна јунака Дарко, Миленко и Горан, који већ двадесетак година таксирају по Бечу. Њих тројицу повезује врачара Владица из источне Србије, код које редовно долазе да им прочита будућност из карата или их заштити од негативних сила. Иза раскошних бечких фасада крије се свет сујеверја и очајника, који покушавају да реше своје проблеме.

"Многи од њих везу са завичајем одржавају тако што посећују врачаре. Фасцинантно ми је било колико њима врачаре значе и колико те жене утичу на њихове животне одлуке. Значајан део филма је посвећен томе," додао је редитељ.

Филм "Сумрак у бечком хаустору" сниман је четири године, у продукцији Corona filma и Cinnamon films.

Прочитајте ОВДЕ  ко је то очарао београдску публику.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА