Најновије

СРАМНА ОДЛУКА ЦРНОГОРСКОГ РЕЖИМА! Ево како Милогорци отимају имовину СПЦ: Црква у Мојковцу постала исламски вакуф?

Црква у власништу Епархије будимљанско-никшићке СПЦ у Пољима код Мојковца, одлуком државних органа Црне Горе, постала је исламски вакуф?!

Једна од цркава у власништву Епархије будимљанско-никшићке СПЦ (Фото: Јутјуб)

Овај невероватан податак, међутим, послужио је режимским медијима да жестоко нападну епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, којег су оптужили да је покушао да "присвоји" цркву у Пољима, и то само зато што је у листу непокретности број 268 КО Горња Поља, на катастарској парцели број 81, уписана као "Вакуфски посед Црква Горња Поља", без посебно означеног титулара, односно власника.

Члан Правног савета Епархије будимљанско-никшићке адвокат Миладин М. Јоксимовић објашњава како је уопште дошло до оваквог замешатељства, односно очигледног покушаја да се од Српске православне цркве отме имовина:

- На захтев месног пароха, као правни заступник Епархије будимљанско-никшићке, 15. новембра 2019. Управи за некретнине - Подручна јединица Мојковац, поднео сам захтев ради исправке уписа на објекту. Зато што приликом излагања података премера, нико од представника Епархије није позван да учествује у поступку утврђивања својинских права. Захтевом је зато тражено да се црква у Горњим Пољима упише на Епархију у В листу као зграда број 1, што је логично и једино могуће.

Јоксимовић објашњава да је Управа за некретнине Црне Горе - ПЈ Мојковац решењем усвојила захтев и дозволила тражену промену, али је жалбу изјавио пуномоћник Општине Мојковац и председник Савета МЗ Поља, извесни Радиша Пејовић, који је, према неким информацијама, члан ЦПЦ. Министарство финансија у чијем саставу је Управа за некретнине, решењем број 07-2-1812/1-2019 од 30. јануара 2020. године, усвојило је жалбу и поништило решење свог органа!

- Неспорно произлази да Епархији будимљанско-никшићкој приликом израде катастра непокретности није омогућено учешће у поступку идентификације и уписа права на верском објекту - цркви у Горњим Пољима, а да је Комисија идентификовала као "вакуфски посед", односно објекат у својини Исламске заједнице - истиче адвокат Јоксимовић. - Због тога је једино тражена исправка очигледне грешке уписа, а не промена власништва.

Ово решење, напомиње Јоксимовић, одличан је показатељ како ће се, уколико остане у примени, усвојени Закон о слободи вероисповести примењивати и какве ће последице имати по имовину СПЦ у Црној Гори.

Лове свештенике, а не лопове

Сви сте сведоци - гони се Црква. Наводно се глуми припрема за неке преговоре и договоре, а они пописују имовину Цркве. Сада су уместо лопова и криминалаца почели да лове свештенство.

Ово је приликом беседе после литургије у храму Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу, у недељу казао парох бјелопољски, протојереј-ставрофор отац Дарко Пејић, а поводом одлуке власти да са аеродрома у Подгорици врате монаха острошког Станка, који је годинама у Острогу.

- Молим вас да у ове молитвене ходове изађемо сви, и стари и немоћни, да се сутра поново, не дај боже, не би десиле овакве поделе у народу - казао је отац Дарко.

Прочитајте ОВДЕ какав је крвави план направио Мило Ђукановић.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА