Најновије

УБОЈИТА ГРДОСИЈА: У Сирији примећени модернизовани руски тенкови Т-72Б3 (ФОТО)

Оклопно-механизоване јединице сиријске војске поред обт Т-72Б3 поседују и одређен број тенкова Т-90. Оба тенка су се одлично показала за време последње кампање сиријске армије на северу земље, где је ослобођено знатна територија.

Т-72Б3 (Фото: РИА)

Процене су да је сиријска армија за последњих неколико месеци (тачније од децембра месеца) ослободила 215 насељених места и провинцијама Алепа и Идлиб. Том приликом је ослобођено око 1600 км2 територије. Комбинованом употребом копнених јединица и авијације, сиријска армија је са својим савезницима остварила пуну контролу над стратешки важним аутопутем М-5 који повезује север и југ земље.

Процене су да је у временском периоду (15.12-19/06.03-20) ликвидирано је преко 1,300 припадника различитих екстремистичких група које су се налазиле испред сиријске војске. Уништено је стотињак јединица борбене технике различите намене, а знатан део ових оруђа су уништили тенкови.

Нешто више о модернизованој верзији тенка Т-72Б3

Основна снага овог тенка је његова респектабилна способност за извођење борбених задатака без обзира на доба дана (дан/ноћ) у сложеним метео условима. За то је задужен вишеканални нишански систем Сосна-У који се састоји од система за аутоматско праћење захваћеног циља и посебног канала са термовизијском камером. Модернизован је основни нишан командира тенка ТКН-3МК, док је возач добио ноћни бинокулар ТВН-5. Значајно је и унапређен систем везе преко инсталације радио-станице Р-168-25У-2 Акведук која ради у УКВ дијапазону. У комплету се налазе два приморедајна уређаја. Овај систем је у стању да оствари стабилну комуникацију између свих учесника на пољу боја, обезбеђујући отворену, али и заштићену скривену везу.

Посебно је ојачан степен оклопне заштите додавањем плоча са динамичком заштитом Контакт-5 / Реликт и противкумулативним решеткама на виталним деловима тенка.

Можда и највеће унапређење је уградња изузетно моћног топа 2А46-М5. Ове топове је произвео КБ АО „Завод №9“ који се налази у граду Јакетаринбург. Модели тенковских топова четврте и пете варијанте модернизације 2А46М-4 и 2А46М-5 су примљени у наоружање 2005.године, када је почела њихова уградња на оперативне тенкове Т-80 и Т-90 (Т-72Б3) у циљу замене дотадашњих топова 2А46М (2А46М-1). Оно што је највише карактерише овај топ јесте могућност употребе хиперзвучних поткалибарних пенетратора 3БМ-60 „Свињец-2“ изузетне пробојности.

Тренутно, оваква муниција нема премца у свету када је у питању борба против оклопних борбених средстава. Захваљујући својој великој брзини и изузетно згуснутом саставу, овакви пројектили имају велику пробојну моћ . Наиме, кинетички пројектил 3БМ-60 „Свињец-2“ са језгром од тунстена пробија до 740мм вишеслојног тенковског оклопа на даљинама до 2000 метара. Ова мера је сасвим довољна за борбу против најсавременијих тенкова који се у овом моменти налазе у оперативној употреби.

Ови пројектили се значајно дужи од свог претходника 3БМ-48 “Свињец-1”, тако да нису могли да стану у аутоматски пуњач тенковског топа 2А46М (2А46М-1). Најновија модификација која је примењена на тенковским топовима 2А46М-5 омогућава да се испаљују пројектили повећане пробојности.Треба напоменути да поред пенетратора који је направљен од тунгстена, постоји и верзија која је направљена од осиромашеног уранијума. Ова друга верзија може да пробије 830+мм тенковског оклопа са даљине од 2000 метара.

У ове тенкове се уграђују две верзије 4-тактних дизел мотора са 12 цилиндара. Прве варијанте тенкова Т-72Б3 биле су опремљене моделом В-84-1 снаге 840 кс, док се код последње верзије овог тенка појавио још јачи мотор В-92С2Ф који генерише целих 1130 кс. Овај мотор ће да постане стандард за опремање тенкова Т-72Б3.

Путинови моћни системи направили пакао турским авионима и дроновима у Сирији! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА