Најновије

"Изненадио ме потенцијал вируса, сад морамо да пазимо да корона не уђе у Домове за старе!"

- Ми смо дошли до те ситуације да смо заравнили ту кривуљу, већ 6. дан немамо нагли пораст. Овај мали пораст није нешто што је неочекивано. Ова и претходна недеља су фазе максимума. Сада је моменат када може да се деси да вирус може да уђе у неки осетљиви колектив, у дом старих на пример, то морамо да избегнемо. Још шеста недеља да прође и можемо да очекујемо да ћемо да изађемо из ове ситуације. Али сада је важно да поштујемо мере - рекао је др Предраг Кон, епидемиолог, гостујући на РТС.

Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

Др Небојша Лађевић из Центра за анестезиологију рекао је да се 120 анестезиолога смењују на по четири сата у болницама.

Пенг Зикијанг, шеф тима кинеске делегације стручњака који су већ неколико недеља у Србији да би помогли у борби са корона вирусом, рекао је да је сада епидемиолошка ситуација у Србији у фази када се држи под контролом кривуља.

- Јесте да се повећава број оболелих, али види се да ће ускоро крај, да ће почети да пада број оболелих. Ми сматрамо да мере Владе Србије дају добре резултате. Данас смо били у Новом Пазару и видели смо да су предузели јако добре мере надзора људи који су дошли из иностранства, тестира се све више људи. Када су у питању њихови блиски контакти, предузете су мере. Очекујемо да ће тако бити и у другим градовима Србије - рекао је Зикијанг.

Упитан о мери 24-сатног полицијског часа, Зикијанг је рекао да он и остали кинески стручњаци подржавају ту меру.

- У Кини, Вухан је био затворен. Верујем да ће на тај начин бити смањена могућност окупљања и ширења заразе, тако да ту меру сматрамо врло ефикасном. У Новом Пазару смо видели данас да има доста људи на улицама и да не носе маске.

Он је рекао да је сада епидемија Ковида-19 у Кини стављена под контролу.

- Кина је сада ставила под контролу локалну епидемију, али сада је проблем увоза виурса, тачније доласка људи из иностранства. Зато се предузимају јаче и строже мере, што подразумева тестирање и изолацију људи који долазе из иностранства. Вухан је сада отворен, слободно се људи крећу, полако се враћа живот у нормалу и људи се враћају полако на посао - рекао је Зикијанг.

Др Кон каже да није очекивао овакав потенцијал вируса.

- Нико то није очекивао. У овој ситуацији ми знамо да ћемо још имати посла са овим вирусом и то је чињеница.

Несторовић тврди да због овога више умиру мушкарци од короне, а онда се др Кисић жустро успротивила! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА