Најновије

Русија ускоро добија јединствен у свету примерак легендарног хеликоптера Ми-4! (ВИДЕО)

У Русију ће у скоријој будућности добити завршен ремонт старинског хеликоптера Ми-4, што ће бити једини у свету примерак ове летелице која ће бити у стању да полети, изјавио је председник руског добровољачког одбрамбеног друштва ДОСААФ Александар Колмаков.

Ми 4 (Фото: Јутјуб)

„Ускоро ће наступити тренутак када ће Ми-4 поново полетети и бити једина таква летелица у свету која је у стању да лети“, рекао је он.

Колмаков је подсетио да је овај хеликоптер конструисан почетком педесетих година прошлог века у Совјетском Савезу.

Такође је навео и да је ремонт ове летелице покренут још 2015. године и да су приликом поправке коришћени искључиво оригинални делови.

„Цела земља је помагала, делови су стизали са свих страна. Тренутно се спроводе копнена испитивања, а чим овај процес буде завршен хеликоптер ће полетети“, додао је Колмаков.

Подсетимо, Ми-4 је вишенаменски хеликоптер средње класе. Производио се у Саратову и Казању, а од 1963. године и у Кини, под именом Харбин З-5.

Први лет је имао 3. јуна 1952. године, а у оперативну употребу је уша већ 1953. Прављен је у разним верзијама као нападачки, медицински, транспортни и противподморнички хеликоптер.

Транспортна верзија имала је велика врата у задњем делу трупа предвиђена за укрцавање артиљерије, ракета и мањих возила и могла је да понесе 14 војника под пуном опремом.

Прочитајте ОВДЕ    руског награђеног терминатора.

Извор: rs. sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА