Најновије

ЗАБОРАВИТЕ НА САД, РУСИЈУ И КИНУ: Овај пројекат ће бити велико гнездо шпијуна у Европи! А све је потекло од Макрона!

У складу са иницијативом француског председника Емануела Макрона из 2017. године, 23 земље ЕУ сложиле су се да оснују Европски обавештајни колегијум (ИЦЕ).

Емануел Макрон (Фото: Јутјуб)

Да створе нову платформу за сарадњу у области обавештајне службе. Макрон је 2017-те упозоравао да је Европској унији потребна већа независност од обавештајних информација и сазнања „великих сила“ - Русије, САД и Кине.

Све државе чланице ЕУ позване су да се укључе у ИЦЕ, али је засад само 21 потписала понуђено “писмо о намерама“. Плус још Норвешка и Велика Британија. Изван “колегијума” су Бугарска, Словачка, Пољска, Луксембург и Грчка. Могуће је да ће свих пет, као и Швајцарска, добити статус партнера.

Тај статус ће подразумевати и омогућавати “флексибилнију интеракцију“. Шта год то реално значило…

Нова платформа неће обавезивати на размену обавештајних података или планирање обавештајних операција. Неће имати ни правни облик и сталну локацију, али хоће управни и надзорни одбор. Изјаве и публикације ИЦЕ неће бити обавезујуће.

Наводно ће то бити "бесплатна платформа" која ће државама чланицама омогућавати три пута годишње комуницирају у фирми конференција и семинара.

Њихови учесници биће обавештајни званичници, владини службеници, политичари, стручњаци и научници.

Састанци и семинари треба да буду тако осмишљени да олакшавају дијалог обавештајне заједнице са доносиоцима одлука и стручњацима, као и да подстакну интелектуалну размену сазнања и ставова међу њима.

Макрон је, иначе, позвао на развој “заједничке стратешке културе“.

Још један пројекат Европске уније треба да буде - Заједничка обавештајна школа која ће обучавати обавештајне стручњаке за све земље ЕУ.

Прочитајте ОВДЕ зашто САД никада нису доживеле овакав дебакл.

Извор: Fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА