Најновије

ДОКТОРКА КИСИЋ ПРОТИВ ОКУПЉАЊА ВЕРНИКА ЗА ВАСКРС: Ту нема компромиса, струка је једногласна! Све је ризик

“Став струке по питању кретања за Васкрс је једногласан и потпуно јасан - било какво окупљање и понашање које ће да повећа ризик за наставак инфекције је нешто што је висок ризик за генерално здравље популације”, поручила је епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић.

Eпидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Јутјуб)

"Ту немамо никаквих компромиса. Стручно медицинско мишљење засновано на доказима је врло јасно", рекла је Кисић.

Она је истакла да су свака недеља и сваки дан кључни, све до момента када укупан број новооткривених случајева континуирано буде - нула.

У складу са тим треба и да се понашамо, нагласила је Кисић.

"Васкрс је најрадоснији хришћански празник и сви му се увек радујемо. Ове године је специфична ситуација и изгледа да нам никада више вере, воље и снаге није потребно да се понашамо у складу са тим да сачувамо себе и најближе", истакла је она.

Кисић је додала да је много вере и снаге сада потребно да се колективно понашамо онако како је најбоље за нас и наше најмилије.

Др Срђа Јанковић додао је да "није теолог, али да не зна шта је више хришћански него штитити ближњег свог од потенцијалне смрти и болести".

Епидемиолошка ситуација се може променити за дан

Заменица директора Института за јавно здравље "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да се епидемиолошка ситуација може променити за дан и да се не смемо опустити, већ учинити све напоре да се што пре изборимо са епидемијом корона вируса.

Стога се, истиче, не може прогнозирати ни када би могло да дође до релаксације прописаних мера.

Одговарајући на питања рекла је да без обзира што стално истичу да су задовољни током епидемијске криве, појединачни случајеви и појачано оболевање у одређеним групама, као и смртни исходи, показују да се епидемиолошка ситуација може променити из дана у дан.

“Не смемо да се опустимо. Сада треба највише снаге, воље и жеље да имамо да учинимо све напоре да се што пре изборимо са овом епидемијом”, рекла је Кисић Тепавчевић.

Искуство из геронтолошких центара, као и из појединих делова земље, опомињу колико брзо може да дође до непредвиђених ситуација и отварања жаришта ако попусти било која карика, упозорила је Кисић Тепавчевић и додала да зато сада не може да каже тачан датум када ће доћи до релаксирања мера.

"До када ће и шта трајати и када ће бити релаксиране мере, то не можемо са сигурношћу да кажемо када је реч о тачном датуму", рекла је Кисић Тепавчевић.

Каже да је свакако сигурно да, ако се и даље будемо одговорно и савесно придржавали мера и ако не буде више ексцесних ситуација, можемо очекивати да ће ускоро доћи до силазног тока на кривуљи епидемије и да се назире крај наше борбе са корона вирусом.

"Али, смо доста опрезни у било каквим предвиђањима јер знамо да се ситуација може значајно променити ако се деси нека непредвиђена ситуација, коју смо могли да спречимо", рекла је она.

Такође, додаје да се по питању корона вируса у Србији не може изузети ниједан део наше земље и да вирус увек пронађе пут до осетљивих особа.

Кисић Тепавчевић је истакла да ми нисмо пасивни посматрачи епидемиолошке кривуље већ да од нас зависи њен изглед.

Додаје да неким деловима земље имамо стабилнију ситуацију и трендове пада броја заражених, али да нас искуство из геронтолошких центара опомиње колико брзо може да се отвори жариште.

Још 441 позитиван, укупно 4.465! Још 9 преминуло, укупно 94

У Србији је у последња 24 сата код још 441 особе регистрован вирус корона, укупно 4.465 оболелих од Ковида 19, а преминуло је још девет особа, укупно 94, саопштила је епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је рекла да је у последњих 24 сата у Србији тестирано 2.440 особа од којих је 441 узорак позитиван на присуство вируса корона.

Хоспитализовано је 3.006 пацијента, а на респиратору је њих 131.

До данас у 15 сати у Србији тестирано укупно 23.398 људи.

У последња 24 сата преминуло је још девет особа као последица инфекције вирусом корона, што је укупно 94 преминулих.

Од последњих деветоро преминулих, седморо је мушкараца и две жене, просечних година старости 69.

Смртност је, у овом моменту, 2,1 одсто, додала је Кисић Тепавчевић.

Прочитајте ОВДЕ зашто је Предраг Кон одлучио да повуче раније поднету оставку.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА