Најновије

БРНАБИЋ: Борба против вируса корона у Србији не представља гушење демократије

Борба против ковид -19 у Србији не представља гушење демократије, поручила је премијерка Србије Ана Брнабић у ауторском тексту за "Вашингтон тајмс".

Ана Брнабић (Фото: Влада Србије)

"Можемо да заштитимо и демократију и наше грађане од корона вируса", поручила је Брнабић.

Она је указала да је, као и већину Европе, пандемија корона вируса тешко погодила Србију, али је оценила да је Србија у већем ризику од других земаља због старијег становништва и прилива више стотина хиљада српских држављана из иностранства у протеклих неколико недеља.

Брнабић је нагласила да су председник Србије Александар Вучић и српска влада предузели озбиљне мере предострожности како би заштитили српске грађане и економију.

"Међутим, неки су, нажалост, нетачно приказали ове мере предострожности као прекорачење надлежности владе или чак гушење демократије у Србији. Ништа од тога није тачно. Мере које су усвојили Вучић и српска влада у борби против корона вируса пропорционалне су у односу на претњу и у складу са демократском праксом у време кризе", навела је Брнабић у тексту који је амерички лист објавио он лајн у рубрици Анализе/Ставови.

Подсетила је да је Србија, као и Италија, Шпанија, Румунија, Естонија и друге земље, првобитно прогласила ванредно стање, као и да је формирала бројне објекте за смештање у карантин заражених широм земље, међу којима је и Београдски сајам, како би концентрисала ограничену медицинску негу и ресурсе који постоје.

"Нажалост, фотографије објекта објављене су усред припрема, због чега су га критичари називали ''застрашујућим''", навела је Брнабић оценивши да би критичари, да су сачекали завршетак радова, видели да је Сајам далеко удобнији, него што је изгледало на првобитним фотографијама.

"Као што је један посетилац рекао, ''То није Хилтон, али није ни страшно''. Иако бих волела да Србија буде у стању да успостави привремене ''хилтоне'', тренутно ниједна земља не може тако нешто да уради", навела је Брнабић.

Подсетила је и да је српска влада, у сарадњи са Међународним монетарним фондом, усвојила пакет економских стимулација у вредности од 5,6 милијарди долара, који је усредсређен на подршку малим предузећима и одлагање плаћања пореза.

"То такође укључује директну финансијску помоћ сваком грађанину Србије. Иако далеко мање обимне у апсолутном смислу, ове мере уско прате оне које су усвојене у САД и другим земљама ЕУ", нагласила је Брнабић.

Међутим, нагласила је премијерка, "неки су напали ову политику", тврдећи да је Влада Србије спроводи у сврху предизборне кампање.

"Наравно, исти ти појединци би осудили владу да нисмо успели да подржимо послодавце у земљи или пружимо директну финансијску помоћ српским грађанима, као што то имају друге владе", оценила је Брнабић.

Указала је и да су појединци критиковали изјаву председника Вучића да "београдска гробља неће бити довољно велика" ако људи игноришу захтеве да се изолују и да држе дистанцу у односу на друге особе.

"Они су извртали и манипулисали његовим речима, како би сугерисали да је то нека врста претње. То сигурно није. Уместо тога, ово је била чињенична изјава", рекла је Брнабић.

Она је додала да је председник Србије изгубио најближег пријатеља из детињства због корона вируса, као и да је његов син заражен.

"Пандемија је озбиљна, посебно за једно од најстаријих друштава у Европи. Ако наши грађани прекрше захтеве за социјално дистанцирање, људи ће умрети. То је истина у свим земљама, и сви наши грађани морају да разумију последице неодговорног понашања на најјасније начине", истакла је Брнабић.

Она је, међутим, оценила да су у многим друштвима широм света критичари искористили ову кризу као прилику да осуде своје политичке, комерцијалне или филозофске противнике, "оптужујуци их за акције и злоупотребе које се уредно уклапају у претходно постојећи наратив".

"Морамо то да зауставимо. Истина је колико и клише рећи да се свет суочава са заједничким непријатељем. И морамо се ујединити да бисмо га поразили - у противном ће нас овај непријатељ поразити", закључила је Брнабић.

Асадове снаге чекају зелено светло за коначни обрачун са џихадистима! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА