Најновије

КОН ТРАЖИ ОД ВЕРНИКА ДА НЕ ИДУ У ЦРКВЕ ТОКОМ ВАСКРСА: Разочаран сам што СПЦ не схвата да се боримо за животе

“Позив СПЦ упућен држави да привремено прекине забрану кретања због ускршње литургије је нешто потпуно другачије од онога што сам ја очекивао. Зачуђен сам, па и разочаран. Онај ко је тај позив упутио носи сву тежину одговорности”, каже епидемиолог Предраг Кон.

Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

На питање да ли би он лично отишао на верску манифестацију, одговара: "Сигурно не"!

- Тај позив упућен је целој држави. Ја сам изненађен, зачуђен, па и разочаран. Нисам очекивао. Ово што ми тренутно живимо је борба за живот и то је мој једини мотив када говорим на ову тему. Дубоко сам уверен да се људи неће одазвати - наглашава Кон.

Он је упутио поруку целокупној јавности:

- Ово је позив за живот! Сачекајмо, немојмо да имамо контакте док не почне кривуља да се спушта. Имали смо пример Геронтолошког центра у Нишу и видели сте шта се догодило. Немојмо себи дозволити да нам се то понови. Ово је велики празник, поштујмо га и баш због његове симболике, сачувајмо животе - закључује Кон и каже да ће неко сад с правом рећи да су ризична и окупљања испред продавница.

- Јесу, ризична су, нема дилеме - каже Кон.

Унутар православног света данима се говори о могућим сценаријима, а шта ће бити коначан став државе можда се види и из намере Владе Србије да ове недеље полицијски час траје дуже него прошле када је трајао 60 сати. То практично значи да ако се нешто значајно не промени, неће бити усвојен предлог СПЦ да се одобри прекид забране кретања на Ускрс.

Председник Србије Александар Вучић јуче је упутио последњи апел Цркви да преиспита своју молбу и да не позива вернике да се окупљају на литургијама, јер тиме могу бити угрожени здравље и животи људи.

"Шта год одлучи, Вучић ће бити крив", описао је извор близак Председништву Србије ситуацију насталу после саопштења Синода СПЦ у којем је изнет "предлог и молба" државном врху Србије да одобри прекид забране кретања на Ускрс од 5 до 10 сати како би православни верници који нису у изолацији и самоизолацији могли да присуствују литургији.

Саопштење Синода је уследило дан након што је председник Александар Вучић изјавио да је разговарао са патријархом српским Иринејем и да је уверен "да ће и Црква на одговоран начин да приступи, а и да ћемо кроз ТВ преносе моћи да испунимо своја верска права гледајући литургије васкршње, али и да сачувамо здравље и живот људи".

Вучић и патријарх Иринеј су разговарали на Лазареву суботу, када је председник Србије честитао крсну славу патријарху.

- Вучић је замолио патријарха Иринеја да не позива народ да се окупља у црквама, већ да му помогне да се организују телевизијски преноси из више цркава. Апеловао је да се на тај начин сачувају здравље и животи људи - открива извор упознат са детаљима разговора.

Став председника Вучића је наишао на разумевање патријарха. Ипак, Синод СПЦ је пре два дана изашао у јавност са другачијим саопштењем, односно "предлогом и молбом" државном врху Србије да одобри прекид забране кретања на Ускрс од 5 до 10 сати.

- На овај начин председник Вучић је доведен у незавидну позицију. Уколико забрани окупљање верницима, биће крив. С друге стране, уколико одобри биће крив за сваког новог зараженог или мртвог - наводи извор.

Он истиче да председник још није донео одлуку, јер је она врло деликатна, нарочито после свих мера које су донете.

- Свако ће прићи да пољуби руку свештенику, биће много људи на једном месту и пашће у воду све што смо до сада радили - каже извор.

Како каже извор из врха СПЦ, Синод је после вишесатних разговора ипак изашао у јавност са другачијим саопштењем "под притиском верника и петиција појединих академика и јавних личности" да се СПЦ ипак бори за одржавање литургија уз присуство верника.

Дозвола за децу са аутизмом и њихове родитеље

Влада Србије дозволила је родитељима који имају децу са аутизмом да се са њим крећу током дела полицијског часа. Наиме, кретање у време забране биће им дозвољено од 17 до 20 часова радним данима, као и суботом и недељом од 15 до 20 часова.

Ову иницијативу подржали су чланови Кризног штаба за борбу против вируса корона. О одлуци је говорила и др Дарија Кисић Тепавчевић на редовној конференцији за новинаре у Палати Србија.

- Такав захтев је стручно оправдан и одређен је независни термин за све родитеље с децом која имају застоје у развоју, поготово за аутистичну децу - рекла је Кисић Тепавчевић.

Грчка: Литургије иза затворених врата

О питању прославе Ускрса иза затворених врата већ неколико дана расправља православни свет. Свети синод Грчке православне цркве је саопштио да ће се на Ускрс и целу Страдалну недељу литургије одржавати иза затворених врата, док ће се сама ускршња литургија уз присуство верника одржати 26. маја, уколико то рестрикције поводом епидемије дозволе.

Амбасадор Србије у Грчкој Душан Спасојевић каже да је кључна порука у тој земљи - догодине ћемо обележити Ускрс како доликује, ове године остајемо код својих кућа.

- На основу инструкције Светог синода Грчке православне цркве, донете на основу одлуке министарства просвете и верских питања и министарства здравља, у Великој недељи пред Ускрс и за сам Ускрс цркве у Грчкој биће затворене за вернике, а литургије ће се одржавати иза затворених врата. Од почетка кризе све до 12. априла цркве су биле потпуно затворене и није било литургија - наводи Спасојевић.

Исту одлуку, каже, као и Свети синод ГПЦ донео је и цариградски патријарх Вартоломеј.

Русија: Без уласка у храмове

У Русији још нема јасне одлуке државних органа. Судећи по недавном разговору руског патријарха Кирила и српског патријарха Иринеја, Руска православна црква је става да треба наставити са редовним богослужењима у црквама, с тим што се верници имају држати здравствених мера које су донели надлежни органи. С друге стране, РПЦ је такође позвала своје вернике да се припреме на то да ће се Света литургија на Васкрс преносити путем медијских сервиса, јер им неће бити дозвољено да дођу у храм.

"У Канади литургије онлајн и нико не прави проблем"

Предраг Чарлс Лекић је професор на Стоматолошком факултету Универзитета у Манитоби, у Канади. Својевремено је био председник Црквеног одбора у тој земљи, а испричао је како се верници понашају у Канади.

- Овде је забрањено окупљање грађана на било ком месту у броју већем од 10. То се односи и на венчања, крштења, ускршње празнике. Ни за католички Ускрс није било дозвољено окупљање у црквама, свештеници су то урадили сами, са ђаконима, без иједног грађанина. Радиле у се такозване, лајв литургије, па су верници од кућа могли да прате све. Ја сам верник, али то нема везе са физичким присуством неком месту. Веру носите у себи, није неопходно да будете у цркви. Овде то није био проблем, људи схватају озбиљност ситуације и нико није негодовао - наводи Лекић.

Што се тиче СПЦ у Канади, добили смо обавештење да неће бити литургија ни редовних ни за празнике.

- Због посла често одлазим у болницу, тестиран сам. Знамо како се овај вирус преноси, да је трансмисија висока и морамо се понашати одговорно. Мере које је држава донела морају се третирати као закон. Ово је опасна болест и овој кризи крај не видимо - закључује Предраг Чарлс Лекић.

Прочитајте ОВДЕ шта је Александар Вучић поручио лекарима и СПЦ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА