Најновије

ЛУТОВАЦ О УКИДАЊУ ВАНРЕДНОГ СТАЊА: Небитно је шта о томе сада каже Вучић, јер је он толико пута говорио једно, а радио друго!

Укидање ванредног стања треба да зависи искључиво од медицинских разлога, сматрају опозициони политичари, а власти највише замерају коришћење ванредне ситуације за вођење предизборне кампање и цензурисање медија склањањем новинара са конференција за штампу.

Зоран Лутовац (Фото: Јутјуб)

- Одлуку о укидању ванредног стања донеће маркетиншка агенција која брине о рејтингу Александра Вучића - поручује лидер Демократске странке Зоран Лутовац.

Он истиче да је потпуно неважно шта о томе у овом тренутку каже сам Вучић, јер је он толико пута говорио једно, а радио друго.

– На пример, говорио је да се неће кандидовати за председника Србије, па се ипак кандидовао. На почетку кризе са корона вирусом рекао је да ће се избори, у најгорем случају, померити за недељу-две. Сада ће донети одлуку у складу са проценом када ће њему лично и СНС-у то највише одговарати – тврди Лутовац.

Председник Грађанског демократског форума Александар Оленик каже да укидање ванредног стања мора бити везано искључиво за медицинске разлоге, због чега не жели да помиње конкретне датуме. Према његовом виђењу, мере социјалног дистанцирања су већински добре, али се каснило са њиховом применом и то на самом почетку, када су могле бити и најефикасније.

– Економске мере су добре али се и са њима касни. Несазивање Народне скупштине озбиљно доводи у питање уставност ванредног стања, те је потребно што пре сазвати скупштину како би се изјаснила о свим мерама, што је урађено у свим европским државама. Посебан проблем је покушај увођења цензуре спречавањем новинара у свом раду, па чак и хапшењима. Поред неприхватљивих “скајп” суђења, највећи проблем је наставак политичке кампање Александра Вучића и то политичким скуповима у Новом Пазару и Нишу, чиме се угрожавају сви грађани и што је најочигледнији пример злоупотребе ванредног стања. Ако би власт била фокусирана на борбу против вируса а не на политичку кампању, можда би имали више тестираних а мање жртава, по чему смо најгори у региону – поручује Оленик.

Председник Нове странке Зоран Живковић подсећа да је приликом консултација на које је Александар Вучић позвао након увођења ванредног стања, у вези са епидемијом и парламентарним изборима, изнео став да ванредно стање треба да траје док Светска здравствена организација не поништи одлуку и став о пандемији.

Он сматра да је то добар репер јер је, како оцењује, немогуће да постоји пандемија а да у Србији нема ванредног стања, или да нема пандемије а да у Србији остане на снази ванредно стање.

– Постоје многе недоумице о тачности података који се презентују. Они су врло необични. Из онога што ја чујем од инсајдера пре свега из здравственог сектора Србије, много је већи број умрлих, али се један део њих не евидентира као да је разлог њихове смрти била корона, него се то “крсти” као срчани удар. Имамо апсолутни недостатак правих информација, укинуте су конференције за штампу са новинарима – указује Живковић.

Он истиче да изјавама политичара нема разлога да било ко верује. Међутим, када говоре стручњаци, каже Живковић, онда то раде тако „да не можете да их ухватите ни за главу ни за реп“. Он објашњава да је због тога Нова странка предложила формирање комисије, која би била састављена од свих парламентарних странака, где би опозиција имала већину, не да би освојила власт, него да би преузела одговорност и помогла власти која се очигледно није снашла, са циљем да сви грађани изађу из ове ситуације на најбезболнији начин.

- Ванредно стање није “деспотска управа”. Ванредно стање не подразумева полицијски час који траје 60 сати, нити све забране које имамо сада, већ забране које су примерене у том тренутку. То значи да може да остане ванредно стање, а да полицијски час буде скраћен и да пензионери имају више времена да оду у набавку – сматра Живковић.

Он поручује да је поражавајуће да СНС на најприземнији и најпрљавији начин користи ову ситуацију за перманентну предизборну кампању, почевши од свакодневних хистеричних конференција за штампу њиховог председника, преко акције “100 евра за ваш глас”“, до такозваних хуманитарних активности које су забрањене законом.

– Оне се овде представљају као хуманитарне активности локалних самоуправа. Има много разлога да након ванредног стања буде много кривичних пријава и поступака против свих оних који су то злоупотребили на најгори могући начин. Ту посебно мислим на злоупотребу јавних средстава, која су ко зна како трошена за набавку респиратора и свега другога – наглашава Живковић.

Председник Вучић је у недељу изјавио да ће ванредно стање бити укинуто када почне да пада број тешко оболелих на респираторима, а расте број збринутих у привременим болницама, односно са лакшом клиничком сликом. Вучић је поновио да се нада да ће до укидања ванредног стања доћи крајем априла или најкасније у мају.

Прочитајте ОВДЕ шта је Тања Фајон поручила српским властима.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА