Најновије

МЕТЈУ ПАЛМЕР: Да заједно победимо корону, а онда да се вратимо грађанским слободама

“Заједно ћемо поразити коронавирус, а после тога, свуда би требало да уследи укидање привремених мера и повратак поштовању ранијих грађанских слобода”, поручио је Метју Палмер, заменик помоћника државног секретара и специјални представник за Западни Балкан.

Метју Палмер (Фото: Јутјуб)

У разговору који је у потпуности био посвећен америчкој помоћи региону у борби против Ковида-19, Палмер је истакао да Америка пружа значајну помоћ Балкану, али и да је та помоћ - понекад обострана.

Најхитније потребе у Србији, као и у региону и већем делу света су тестови, опрема за личну заштиту и подршка особљу за ванредне ситуације, каже Метју Палмер, пошто је у Србију, прошле недеље стигло 6.000 тестова за коронавирус и најављена помоћ у храни и санитарним пакетима. Палмер, ипак, истиче да је америчка помоћ старија од тога.

"Земље Западног Балкана су у позицији да снажно одговоре на претњу коронавируса, у великој мери и захваљујући напорима које су САД и други уложили у помоћ тим земљама да развију своје институционалне капацитете. У протеклих 20 година смо уложили милијарде долара помоћи у регион. Биће потребно 500 милиона долара да се помогне земљама широм света у најхитнијим потребама. Део тог новца ће стићи у земље Балкана, наравно, али ће се уливати у системе, чију су изградњу и јачање Сједињене Државе помогле током година", каже специјални представник САД за Западни Балкан.

Србији у борби против Ковида-19 помажу и Русија и Кина, и чини се да та помоћ добија велики публицитет. Aмерички амбасадор у Београду Ентони Годфри је рекао да ово није такмичење у популарности и да је свака помоћ важна. Ипак, да ли мислите да у Србији постоји довољна свест и информисаност о помоћи САД и ЕУ?

- Надам се... Прво желим да истакнем колико се слажем са тим што је рекао амбасадор Годфри. Ово није такмичење. Ако Кина и Русија могу да помогну Србији и другима на Западном Балкану, то је сјајно. ​ЕУ пружају све већу помоћ. САД пружају помоћ директно појединачним земљама Западног Балкана, али и кроз подршку међународним институцијама. САД су највећи појединачни донатор релевантним међународним актерима - Уједињеним нацијама, Светској банци, ММФ-у, Европској банци за обнову и развој. Важно је да сви схватимо да је ово глобални изазов. Вирус не поштује границе, али ми ћемо победити тај вирус, свуда, на глобалном нивоу. Сједињеним Државама не вреди да га држе под контролом код куће, ако вирус вреба у другим земљама, чека да поново зарази америчку популацију.

Америка се и сама суочава са тешком здравственом кризом, гувернери појединих држава су били против слања помоћи иностранству док су и њихове државе суочене са несташицама потребне опреме. Како Вашингтон усклађује потребу да помогне страним земљама са домаћим хитним потребама?

- САД су велике, моћне и богате. Уверен сам да можемо оба. Сигурно треба да нам приоритет буду потребе наших сопствених грађана, у смислу да будемо сигурни да заштитна опрема коју имамо у САД стигне до здравствених радника у првим борбеним редовима, у Њујорку, Њу Орлеансу и другим жариштима, али то не значи да САД не могу да пруже значајну подршку партнерима широм света, укључујући Западни Балкан.

Да ли ће бити још летова којима се евакуишу амерички грађани из региона и обрнуто, можете ли нам рећи нешто о томе?

- Знам да многе моје колеге улажу време и напоре да помогну да се Американци врате кући, али желео бих да нагласим партнерство које имамо са земљама западног Балкана. Помоћ у суочавању са претњом вируса иде у оба смера. САД су учиниле неке ствари да помогну земљама Западног Балкана да одговоре на Ковид-19, а Западни Балкан је - заузврат - помогао САД. Земље региона су биле веома великодушне, дозвољавајући Американцима да се из њихових земаља врате у САД, често без наплате трошкова. Србија је то урадила, Црна Гора и Албанија. Захвални смо због партнерства и показивања солидарности.

Солидарност и сарадња су једно од обележја ове кризе. Међутим, с друге стране, активисти за заштиту људских права забринути су да поједини лидери користе кризу како би ограничили грађанска права и слободе. У Србији су на снази веома стриктне ванредне мере. Не заседа Парламент. Новинарима је онемогућен одлазак на конференције за медије. У Републици Српској је недавно усвојен веома рестриктиван закон. Сигурна сам да пратите ситуацију. Имате ли неких забринутости у тој сфери?

- Апсолутно. У кризним ситуацијама увек постоји ризик да би основна људска права и слободе могли да буду нарушени. Важно је да владе опрезно доносе одмерене одлуке до ког степена могу да утичу на права и слободе свих грађана како би се успешно носиле са кризом - у овом конкретном случају проблемима које је изазвао вирус. Потребно је да поступци власти буди одмерени. Требало би да мере буду пропорционалне и да могу да се укину чим се епидемија заврши. На пример: једно од основних права америчких грађана по Уставу јесте слобода јавних окупљања. Тешко га је применити у условима пандемије вируса - у ситуацијама у којима окупљање веће групе људи представља здравствени ризик. Тако да је у овом тренутку то право ограничено. Али, то је привремена мера и ствари ће бити враћене на пређашње стање. Надам се у веома кратком временском року. Потребно је да ми као грађани будемо свесни мера које предузимају власти. Веома је важно и да постоји разумевање за људска и грађанска права и да су она очувана.

Рекли сте да вирус не познаје границе. Како видите регионалну сарадњу у борби против коронавируса, пре свега - Србије и тзв. Косова? Косово је укинуло тарифе, за које сте ви и ваше колеге, амбасадори Гренел и Коснет рекли да оптерећују односе. Да ли видите неки напредак или је још рано за такве оцене?

- Мислим да је сарадња Србије и тзв. Косова у вези са питањем коронавируса заиста охрабрујућа. То је ретка добра вест у овој ситуацији, повећана је трговина. Постоји сарадња у здравству. Тзв. Косово и Србија су, верујем, обе у систему “зелених коридора”. У ствари, мислим да су све земље Западног Балкана у Зеленим коридорима (у оквиру ЦЕФТА споразума), који би требало да олакша и убрза размену хране и лекова у овој кризи. Тако да је охрабрујуће видети да Србија и Косово налазе заједничке тачке и сарађују да би превазишле заједнички претњу.

Какву помоћ Црна Гора може да очекује од Сједињених Држава?

- Има низ ствари које су већ у току. Америчке компаније се све више укључују у пружању помоћи Црној Гори. Овде треба узети у обзир целу слику о томе како Сједњене Државе одговарају на кризу. Влада предузима акцију, америчке компаније често предњаче у предузимању акције, укључују се и приватне и добротворне организације и појединци, који сви дају свој допринос. Знам да су у америчком кутку у Црној Гори и другде на Западном Балкану 3Д штампачи доступни студентским групама и организацијама из цивилног друштва које производе заштиту за лице и другу личну заштитну опрему, што доприноси тој борби. Очекујем да ће Сједињене Државе у будућности тражити прилику да ураде још више да покажу подршку и солидарност са Црном Гором и да буду партнери црногорским властима у борби против овог вируса.

На друштвеним медијима могу се видети поједини кометари да НАТО савезници, укључујући и САД, не помажу довољно Црној Гори у борби против коронавируса. Који је ваш одговор на такве коментаре?

- На то бих одговорио са разумевањем. Сви би волели да Сједињене Државе ураде више. Сви би вољели да њихови савезници и партнери ураде више. Оно што могу да им кажем јесте да смо ми посвећени том партнерству. Ми смо посвећени Црној Гори као савезници и предузели смо кораке да је подржимо и следи више подршке.

Секретар Помпео недавно се захвалио партнерима у Црној Гори који су помогли да се амерички држављани врате кући. Како Сједињене Државе коментаришу мере које је Црна Гора предузела у спречавању ширења вируса, од којих су поједине оштрије од оних које се предузимају у Америци?

- Мислим да ће свака земља утврдити своје границе и наћи другачији баланс. Сједињене Државе неће диктирати где би тај баланс требало да буде. У демократији би то требало да идентификују званичници, идеално у дијалогу са грађанима. Црна Гора улаже велике напоре да осигура да се вирус не укорени и шири у земљи. И ми то разумемо.
И каква год се ограничења, рестрикције или смањења права сматрају неопходним у овом периоду кризе, веома је важно да те рестрикције буду временски ограничена и циљана и да Црна Гора, као и све друге демократске државе, ради на томе да се врати на раније стање што је пре могуће једном када криза прође и вирус буде поражен. И ја сам убеђен да ћемо поразити вирус.

Да ли, поред већ издвојених сума, регион може да очекује и неку додатну помоћ?

- Апсолутно.То се активно разматра сада у Вашингтону. Када се ради о значајнијим сумама потребно је неко време да се то реализује, али уверен сам да ће САД наставити да пружају помоћ нашим пријатељима, партнерима и савезницима, да прођемо кроз све ово и изађемо снажнији.

Прочитајте ОВДЕ како је политичар из Бањалуке оплео по Александру Вулину.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА