Најновије

ДОКТОРКА ДАРИЈА КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ: Постоји сумња да коронавирус заправо не напада плућа, ситуација је много озбиљнија

На данашњој конференцији за медије епидемиолога из Кризног штаба одржаној у Нишу, саопштени су нови подаци у вези са корона вирусом у Србији, а на питања одговарала је докторка Дарија Кисић Тепавчевић.

Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Јутјуб)

На питања, одговарала је докторка Дарија Кисић-Тепавчевић. Прво питање је било да ли је истина да корона вирус заправо напада хемоглобин и на тај начин зауставља расподелу кисеоника по телу и рад плућа?

Докрорка Кисић-Тепавчевић похвалила је нашу редакцију, истакавши да је јако лепо када и новинари читају научна истраживања и да покушавамо сви да се што боље упознамо са овим вирусом и сагледамо различите аспекте.

Да, појављују се различите хипотезе и о могућим узроцима, односно факторима ризика који могу да допринесу лошем току болести појединим протективним факторима, као и различите теорије о патогенези, односну току болести. Једна од ових која се појавила директно је повезана са хемоглобином. Постоје неке теорија да овај вирус може да утиче на истискивање кисеоника из хемоглобина, па да он директно доводи до хипоксије. То су сада различите научне теорије које ће се тек у наредном периоду детаљније испитати - објаснила је докторка Дарија.

Докторка Кисић Тепавчевић одбацила је тврдње појединих доктора, за које смо је питали, да респиратор може бити опасан по пацијенте и истакла да респиратори немају штетна дејства веч да, у овом тренутку спашавају животе.

Држава врши огромне напоре да набави сваки додатни респиратор где се увек надамо да нам он неће бити потребан. Напомињем, до сада нико није показао било какав доказ да респиратор може да делује негативно на ток болести. Насупрот томе, показано је на великом броју истраживања да механичка вентилација значајно спасава животе - закључила је Кисић Тепавчевић у изјави.

Подсетимо, корона вирус је потврђен код још 445 особа у Србији, чиме је укупан број заражених повећан на 5.318 и преминуло је још четири особа.

Како покушавају да заташкају злочине миграната над Српкињама, прочитајте ОВДЕ!

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА