Најновије

СЛЕТЕЛА ПОМОЋ ИЗ ЕУ: Премијерка се захвалила Фабрицију! (ВИДЕО)

На аеродром Никола Тесла данас је слетео авион са медицинском помоћи из Европске уније. Боинг 747 дочекали су премијерка Ана Брнабић и шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Премијерка и Фабрици су надгледали процес истовара помоћи, а након тога је почело обраћање јавности.

- Хвала делегацији ЕУ и амбасадору Сему Фабрицију. Данас је стигла велика помоћ, пре свега маске, бесконтактни топломери и 200.000 скафандера. Део опреме смо купили сами, али већи део је донирала ЕУ, и све ово ће ићи нашим медицинским радницима који су на првој линији борбе са корона вирусом - рекла је премијерка, па нагласила:

- Иако су многе земље ЕУ у тешкој ситуацији, неке су ипак решиле да нам донирају помоћ. Можете видети да су ту и тријажни контејнери који ће стајати испред домова здравља, за тријажу пацијената позитивних на корона вирус. Транспорт ове робе авионима кошта чак 500.000 евра, а ту цену је овај пут платила ЕУ.

- Надам се да ћемо ускоро моћи да прогласимо победу над вирусом, али за то је потребна дисциплина, па ћемо онда да се вратимо нашем уобичајеном животу и нормалном темпу - закључила је Брнабић.

Фабрици је грађанима на српском честитао Васкрс, и захвалио се на оваквом пријему помоћи у Србији. Он је нагласио да ће се ЕУ свим срцем трудити да помогне Србији.

- Ми ћемо помоћи при транспорту медицинске опреме Србији. Данашњи, 11 по реду, лет је изузетно важан, пошто је већину опреме у њему платила Европска унија. До сада смо углавном покривали трошкове летова, а сада смо купили чак 800.000 маски, које ће право са авиона бити подељене медицинским радницима. 

Он је нагласио да ће укупно бити 15 летова за Србију, чију ће цену платити ЕУ, па додао да Брисел размишља и о економској помоћи нашој земљи, а не само медицинској.

- Размишљамо о економским мерама, и ставили смо на располагање Србији 78 милиона евра за економски и привредни опоравак. Ја желим да изразим моју пуну подршку српским властима, и да похвалим све на одличном послу, и медицинске раднике, и полицију, и управу. Желим свим Србима да лепо прославе Васкрс, и да кажем да је сада неопходно да сви будемо заједно, уједињени и солидарни - рекао је Фабрици.

Кина је највише помагала нашој земљи, и протеклих месеци је успостављенваздушни мост којим је стигла велика количина медицинског материјала, маски, респитратора, и најважније, тим епидемиолога из Кине који је и даље у нашој земљи.

Такође, 11 авиона је транспортовало јединице АБХО руске војске које раде на дезинфекцији објеката од посебног значаја.

Помпео и Лавров разговарали и о укључењу Кине у споразум! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА