Најновије

"СТАЛО НАМ ЈЕ ДО СРПСКОГ НАРОДА": Боцан Харченко пренео Београду моћну поруку Владимира Путина

“Свака криза нас тера да будемо активнији и бољи а глобални изазови попут пандемије коронавируса показују колико је важна породица, лекарска струка али и сувереност држава и међународна сарадња”, рекао је амбасадор Русије Александар Боцан Харченко.

Aмбасадор Русије у Београду Александар Боцан Харченко (Фото: Јутјуб)

Што се тиче мера које је предузела влада Србије у спречавању ширења епидемије коронавируса руски амбасадор каже да су оне сличне као и у Русији.

"Нама је стало до српског народа и желимо да Србија што брже и боље изађе из ове невоље и позивам све да поштују мере које су предузели влада и председник Србије", рекао је Боцан Харченко.

Што се тиче помоћи коју је Русија упутила Србији руски амбасадор каже да је најважније да је она упућена на време и да је имала конкретан циљ.

"Желим да поновим да што се тиче руске помоћи, најбитнији је људски фактор, јер су дошли најбољи стручњаци, тренутно их је 62. Ту су стручњаци за дезинфекцију али и лекарске екипе које од првог дана интезивно раде", рекао је амбасадор Русије у Србији.

Тимови за дезинфекцију су до сада радили у осам градова Србије: Београду, Нишу, Ваљеву, Бачкој Тополи, Крушевцу, Чачку, Ћуприји и Новом Саду и обрадили су више од 600.000 квадратних метара и 97 зграда најважнијих медицинских објеката.

Што се тиче руских лекарских тимова они су у контакту са српским лекарима и рад наше струке оцењују веома високо са којом размењују искуства.

Русија још није прошла врхунац инфекције и према оцени руских стручњака наредне две-три недеље биће најтеже. Због тога је најважнија дисциплина и поштовање мера од стране грађана.

Мере у Русији су још рестриктивније него у Србији када је реч о кретању грађана и казне су високе уколико се иде без дозволе.

"Русије је припремљена, изазов је тежак и велики али се надамо да ћемо изаћи из ове веома тешке ситуације за цео свет", рекао је руски амбасадор.

Битан суверените и националне могућности сваке земље 

“Свака криза нас тера да будемо што активнији и бољи, да сагледамо пропусте. Ова криза нас сада тера да носимо маске али ћемо касније више размишљати о унутрашњем а не о спољашњем изгледу”, рекао је руски амбасадор. 

Када је реч о Европи и међународној заједници амбасадор очекује да ће се донети нека решења у погледу заједничких активности по питању безбедности људи јер је ова криза показала да је сваки човек изложен без обзира на степен развоја неке земље.

"Ова криза је показала и колико је битан суверенитет и националне могућности сваке земље да да што брже и ефикасније одговоре на сваки глобални изазов, обезбеде сигурност својих грађана и у сарадњи са међународним институцијама али и као национална држава", рекао је Боцан Харченко.

Амбасадору Боцан Харченку ово су први васкршњи празници у Србији и провешће их само са супоругом иако је желео да им се придруже син и унуци који живе у Русији.

На крају је руски амбасадор грађанима Србије пожелео радосне ускршње празнике са надом да ће ова невоља што пре проћи и поновио речи српског патријарха Иринеја да је породица највећи храм.

Прочитајте ОВДЕ како се Ана Брнабић захвалила на помоћи Сему Фабрицију.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА