Најновије

СРПСКА ОКЛОПНА ВОЗИЛА ЛАЗАР-3 И РУСКИ АВИОН ИЛ-76МД ЈЕДНИ УЗ ДРУГЕ: Ево шта се дешавало у Батајници! (ФОТО)

На војном аеродрому Батајница који се налази у непосредној близини Београда начињена је интересантна фотографија на којој се виде два српска оклопна возила-точкаша „Лазар“ (8х8) са основним војно-транспортним авионом руских Ваздушно-космичких снага (ВКС) Ил-76МД.

Српско оклопно возило Лазар 3 (Фото: mod.gov.rs)

Фотографија на којој се виде “Лазари” и Ил-76МД је највероватније настала поводом обележавања 75-те годишњице ослобођења Београда када је релизован динамички приказ способности Војске Србије“Слобода 2019”.

Подсећамо да је том приликом у војној вежби учествовало 2.400 припадника ВС, 100 борбених и неборбених возила и система и око 25 ваздухоплова. Манифестацији је присуствовао тадашњи руски премијер Дмитри Медведев и потредседник владе др Јуриј Борисов, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и велики број грађана.

Иначе, војно-транспортни авиони типа Ил-76 представљају „срце“ руских ВКС када је у питању транспортна компонента. Ова летелица представља главни авион који користе руске ваздушно-десантне јединице (ВДВ), користи се као веома поуздано и издржљиво средство у логистичким операцијама за ургентно пребацивање великих количина терета на дистанце које се налазе хиљадама километара далеко. У њима се могу транспортовати оклопна возила (укључујући и њихов ваздушни десант), средства ПВО итд. По својим укупним карактеристикама (летно-технички параметри и експлоатациони историјат), представља један од најбољих авиона на свету када се говори о класи војно-танспортних авиона.

Последња велика активност на релацији Русија-Србија у којој су кључну улогу ималу ови авиони, тиче се пребацивања групе специјалиста из РХБЗ (срб. АБХО) руске армије, који су дошли у Србију да пруже подршку у борби против пандемије коронавируса. Тада је по наредби председника В.В.Путина руско Министарство одбране образовало ваздухопловну групу у којој је учествовала цела једна ексадрила Ил-76МД, који су у кратком временском року пребацили цео специјалистичко-медицински тим са 14 јединица дезинфекционе технике и великим бројем заштитних средстава и медицинске помоћи коју је Србији упутила Руска Федерација. Иста авио-транспортна група је отишла у помоћ и Италији, иначе чланици НАТО, која је на северу земље претрпела тешке жртве услед пандемије коронавируса.

Оклопно борбено возило точкаш „Лазар-3“ има формулу погона 8×8 и урађено је по свим критеријумима водећих возила овог типа. Оно обухвата врло модеран приступ оклопне заштите, покретљивости, ватрене моћи и могућности дуготрајне борбе у сукобима различитог интензитета, антитерористичкој борби, антигерилској борби, мировним операцијама, али и класичним сукобима.

Шта се дешава у Америци сазнајте ОВДЕ!

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА