Најновије

ТАЈНЕ СТУДИЈЕ АМЕРИЧКИХ НАУЧНИКА ИЗАШЛЕ НА ВИДЕЛО: Вирус се мање преноси на дневној светлости, а ово га уништава

Прелиминарни резултати експеримената спроведених у америчкој државној лабораторији показују да вирус корона не може дуго да преживи на високим температурама и у сезони високе влажности, брзо га уништава сунчева светлост, а све то доказује како су прва контролисана научна испитивања - која досад нису могла бити и доказана - врло вероватно ипак истинита.

Коронавирус (Фото: Јутјуб)

Сажетак ових прелиминарних резултата, и даље намењених "само за службену употребу", у поседу је “Yахоо Неwс-а”, а пружа наду да надолазеће летње време може драстично смањити ширење заразе вирусом корона на северној Земљиној хемисфери, иако стручњаци свеједно упозоравају како то ни на који начин неће потпуно уклонити или чак нужно смањити нове случајеве заразе вирусом КОВИД-19.

- Ризик од преношења вируса с површина на отвореном мањи је на дневном светлу и у условима веће температуре и влажности. Сунчева светлост брзо уништава вирус - пише у сажетку студије спроведене у Националном центру за биообрамбену аналитику и противмере, државнелабораторије изграђененакон терористичких напада 11. септембраса циљем одговора на 'биолошке претње'.

Лабораторија делује у склопу Министарства унутрашње безбедности (Депармент оф Хомеланд Ссецуритy) из ког у поверљивом извештајуупозоравају да затворени простори саниском влагом, као што су кабине авиона, захтевају додатну бригу како би се смањио ризик од преношења заразе. Споменуто министарство одбило је да службено одговори на питања о резултатима студије - кажу како не желе да износе било какве закључке на темељу још необјављених података.

- Посвећени смо борби против вируса КОВИД-19, а здравље и сигурност америчког народа главни су нам приоритет. Није нам у пракси да коментаришемосадржај неслужбеног документа који је 'процурео' у јавност. Било би неодговорно нагађати, доносити закључке или ненамерно покушати са утицајем на јавност на темељу документа који још није рецензиран, тј. подвргнут строгим научнимвалидацијским приступима - стоји у њиховом саопштењу.

Јаху Њуз пише како су испитивања изведена на вирусним честицама из секрета носа - и то у затвореном простору у условимакоји су опонашали различите временске прилике. Тачније, испитивало се колико дуго ће вирус корона из капљице од кашља или кијања преживети у одређеним условима повезанима с температуром, влагом и сунчевом светлошћу. Лабораторијасад аспроводи додатна испитивања, попут експериментисања са техникама за стерилизацију заштитне опреме.

- Симулирано сунчево светло брзо је убило вирус у аеросолима, а без тог третмана значајан губитак вируса унутар 60 минута није уочен - показали су прелиминарни лабораторијски експерименти.

Иако резултати ових тестова још нису јавно објављени, ХарвиФајнберг, вођа Сталног одбора за нове заразне болести и претње здрављу при Националној академији, о плановима за провођење експеримената писао је још 7. априла у писму адресираном на Белу кућу.

У писму упућеном Келвину Дрогемајеру, највишем научномсаветнику председника Доналда Трампа, Фајнберг је написао како је "лабораторија Министарства унутрашње безбедности добро прилагођена за планиране врсте студија, а њен опсег и релевантност итекако су вредни даљње примене". У писму је такође објаснио како планирају да "створетелесне течности заражених, укључујући секрет носа и секреције доњег респираторног тракта".

Подсетимо, и пређашње научне анализе указале су на то да би вирус корона могао пуно спорије да се шири у земљама са топлијом климом. У корист томе иду и подаци прикупљени из Индије и Пакистана - наиме, број заражених онде не расте тако брзо као у неким другим земљама.

Ипак, утицајтоплине на ко вирус рона подстакаоје неке политичаре да потпуно погрешно интерпретирају чињенице - неки су чак подстицали људе да што више излазе напоље, тврдећи да ће сунчева светлост убити вирус. Проблем је, међутим, у томе што људи без широког имунитета и даље могу дапреносе вирус корона другима, чак и кад је топло време.

- (Ултраљубичасто) светло разбија ДНК на фрагменте. Ако вирус лебди у ваздуху у којем 'постоји' сјајна сунчева светлост, његова УВ компонента разбиће ДНК или РНК на комаде - изјавио је за Yахоо Неwс научникАртхур Андерсон, који је радио при Институту за заразне болести војске Сједињених Америчких Држава.

- Желимо о вирусу даучимо што брже и што више можемо. Желимо да барем кажемо: 'Ово јестепрелиминарно и треба бити опрезан. Али зашто задржавати информације? Можда влада жели да контролишеначин на који ће се порука пустити у јавност, али рекла бих како то у време глобалне пандемије ипак није толики приоритет, сматра докторкаКавита Пател, сарадница Yахоо Неwса и Брукингс Института.

Прочитајте ОВДЕ   све о протестима у Америци.

Извор: novosti. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА