Најновије

Кина одговара на тврдње о "нестандардним" маскама купљеним од Кине

Неодговорно је да поједини медији скривају такозване проблеме квалитета кинеских производа против епидемије пре него што разјасне чињенице, изјавила је у четвртак портпарол кинеског Министарства спољних послова.

Радници производе КН95 маске за лице у фабрици маски 3М у Шангају, у источној Кини, 10. марта 2020. Фото: Xinhua/Ren Long

Хуа Чунинг је на брифингу за новинаре рекла да се нада да такви извештаји нису објављени из ванредних мотива јер такве акције не доприносе међународној анти-епидемиолошкој сарадњи.

Примедбе је изнела као одговор на вести из неких европских земаља, укључујући Холандију и Белгију, које су навеле да су маске купљене од Кине биле нестандардне и имале проблеме са квалитетом.

Према прелиминарним истрагама релевантних кинеских власти, маске су купиле холандске компаније. Кинеска предузећа обавестила су холандску страну да су маске биле у немедицинске сврхе пре испоруке, а процедуре извозне декларације спроведене су у име "немедицинских маски", рекао је Хуа.

"У тренутној глобалној ситуацији борбе против пандемије, Кина превазилази сопствене потешкоће да задовољи хитне потребе других земаља за снабдевањем. Нека кинеска предузећа раде пуном паром свакодневно како би међународној заједници пружила разне материјале против епидемије," рекла је портпарол.

Наглашавајући да Кина увек придаје велики значај квалитету извозних производа, Хуа је рекла да су релевантне кинеске власти издале строже мере надзора, захтевајући од извозних предузећа релевантни медицински материјал да, када се пријаве царини, доставе писане или електронске изјаве да су извозни производи стекли кинеске потврде о регистрацији медицинских производа / уређаја и у међувремену испуњавају стандарде квалитета или захтеве земље увознице (региона).

Маске имају различите стандарде и нивое заштите, од којих су неке за медицинску употребу док су неке само за свакодневну заштиту, рекла је Хуа.

"Љубазно подсећамо кориснике да пажљиво провере употребу и упутства производа и да ли испуњавају стандарде купаца пре куповине и коришћења, да избегну грешке у хитним случајевима и погрешно не користе немедицинске маске за медицинску употребу", рекла је она.

Прочитајте ОВДЕ какве слике стижу из Француске у борби против короне.

Извор: Синхуа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА