Најновије

СЛУЖБЕ БЕЗБЕДНОСТИ НА НОГАМА! Ухапшен украјински генерал: Прво је 2005. одликован, а сад је проглашен за руског шпијуна!

Уочи Ускрса у Кијеву су ухапсили свог генерал-мајора Службе безбедности Украјине Валерија Шајтанова (57) који је био оптужен да је радио за руску обавештајну службу.

Шпијун (Фото: Јутјуб)

То хапшење је изазвало буру полемика јер једни сматрају да је он заиста био сарадник руских тајних служби и организовао ликвидације док други тврде да је тај случај у функцији међусоног обрачуна људи из нове и старе политичке елите.

У Служби безбедности Украјине тврде да имају доказе да је генерал Валериј Шајтанов планирао убиство Чечена Адама Осмајева који је у време владавине Виктора Јануковича био у затвору јер је планирао атентат на Владимира Путина и чеченског председника Рамзана Кадирова.

Нове власти у Украјини су биле ослободиле Адама Осмајева и он је као добровољац ратовао у Донбасу против јединица Доњецке народне републике.

Интересантно је да је ухапшени генерал Валериј Шајтанов добио генералско звање у време владавине Петра Порошенка. Шајтанов је постао генерал у августу 2015. као први заменик начелника Управе за специјалне операције. Награђен је орденом Богдана Хмељницког у августу 2015. Иначе Шајтанов је завршио за време СССР-а Више ваздушно-десантно училиште у Рјазању (у Русији).

Специјална операција откривања шпијунског рада и хапшења Валерија Шајтанова трајала је више од годину дана. Шајтанов је како тврде у Кијеву под псеудонимом ,,Бобиљ,, био у вези са пуковником Федералне службе безбедности Русије Игором Јегоровим.

Наводно да су они припремали атентат на чеченског терористу и касније ,,украјинског патриоту,, Осмајева. Поред тога у Кијеву се тврди да је Шајтанов преносио информације о акцијама које планира украјинска војска у Донбасу. Наводно да је Шајтанову била обећана награда од 200 хиљада долара и руски пасош.

Немачки медији пишу да су у праћењу Шајтанова који се сусретао са руским пуковником у немачкој помагале америчка и немачка обавештајна служба. И познати украјински телевизијски новинар Дмитриј Гордон каже да је хапшење Шајтанова заслуга америчке и немачке обавештајне службе.

Они који не верују у тврдње да је Шајтанов руски шпијун, сматрају да је он жртва обрачуна на врху јер се чисте људи бившег руководиоца Службе безбедности Украјине Василија Грицака.

И бивши прес секретар Украјинске службе безбедности Станислав Речински мисли да је Шајтанов невин а да су му “игру” за освету наместиле руске тајне службе.

О чему се све ту ради требало би се сазнати тек кад почне суђење јер у садашњој информативној збрци све стране износе своје “истине”.

"На Путина је покушан атентат, нападачи су савладани тек у трећем кругу одбране".  Прочитајте ОВДЕ   све детаље.

Извор: novosti. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА