Најновије

"Дали су ми прстење ћерке да је по томе препознам": Потресне исповести после бомбардовања РТС-а

"Отишла је шпица, кренуле вести и одједном заглушујућа експлозија, а онда потпуни мрак", овако запослени у Радио телевизији Србије описују ноћ између 22. и 23. априла 1999. године када је НАТО авијација бомбардовала зграду у Абердаревој и када је погинуло 16 запослених на тој телевизији.

НАТО бомбардовање зграде РТС-а (Фото: Јутјуб)

Потресне сцене бомбардовања зграде, рушевина, затрпаних људи и оних који нису преживели и 21 годину касније и даље су урезане дубоко у сећањима њихових породица и колега, али и припадника спасилачких јединица који су ту ноћ по службеној дужности били ангажовани.

- Када сам пришао згради, била је језива сцена. Срушене плоче, они јадни људи...све је било прекривено неким пепелом - присетио се Драган Чубра из ватрогасно спасилачке јединице, који је рекао да је зграда била непрепознатљива од шута.

- Тек кад људи крену да померају, види се да је ту било нешто - рекао је он у филму "Хроника најављене смрти".

Зорица Гутеша, пријатељица настрадале шминкерке Јелице Мунитлак, рекла је да ју је после бомбардовања зграде позвао Јеличин отац и замолио да његовој ћерки пошаље поруку на пејџер и каже јој да је он чека у Абердаревој.

Следећи пут када ме је позвао, рекао ми је да су му дали да препозна његово прстење. Нисам имала храбрости да кажем да јесте, него сам рекла да нисам ни ја сигурна - присетила се она.

Ивица Стојковић, тадашњи вођа смене у РТС-у памти да је падала киша, што је ту ноћ учинило још тежом и прича да је на рушевинама стајао са сином свог колеге Банета, који је настрадао.

- Банетов син је био поред мене, мислим да је тада имао око 15,16 година. Причао је са мном, питао је има ли шансе да је тата жив. Шта сам тад могао да му кажем? Тад су то били тешки дани - рекао је додао да је ово ужасна прича.

Милена Вучетић, директор технике РТС-а каже да је први разговор имала са оцем настрадале Ксеније, али да није имала снаге да му каже да "његове Ксеније више нема".

Си Ен Ен је знао, али није саопштио да ће зграда РТС бити бомбардована

У 2.06 сати 23. априла 1999. године НАТО је извршио напад на зграду Радио-телевизије Србије, приликом чега је настрадало 16 радника ове медијске куће.

Први пут у историји ратовања погођена је једна медијска кућа која је претходно проглашена за легитимни војни циљ. Зграда РТС-а бомбардована је током емитовања вести.

Бивши директор РТС-а Драгољуб Милановић је, у Београду 2002. године, осуђен на 10 година затвора, због тога што није поштовао наређење тадашње савезне владе и људе и технику изместио из објеката РТС у Абердаревој и у Хиландарској улици.

Извештачи Си Ен Ен-а из Београда Брент Садлер и Алесио Винчи 21. априла 1999. године су рекли тадашњем директору РТС да се спрема напад на зграду ове медијске куће, међутим нити он, нити руководиоци СИ Ен Ен-а, који су о томе били обавештени од америчке владе - нису обавестили јавност.

Милановићу је казна истекла 1. септембра 2012. године.

Како су нас због Београда на води направили “комплетним идиотима” сазнајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА