Најновије

АКО КОРОНА ПОНОВО УДАРИ НА ЈЕСЕН СА ЊОМ ЋЕ ДОЋИ ЈОШ НЕШТО! Свет на ово мора бити спреман...

Први удар корона вируса на северној земљиној хемисфери је издржан, уз застрашујуће бројке о масовности обољевања и жртвама, због чега се, уз упозорења стручњака, многе земље припремају за такозвани други талас Kовид 19, који се очекује на јесен.

Коронавирус (Фото: pixabay. com)

Колективног имунитета, наиме, још нема у довољној мери, а развој вакцине је тек у повоју.

Стога, док су у појединим деловима Европе већ повучени први кораци ка повратку на живот какав је био пре пандемије корона вируса, поједине земље у свету, укључујући и неке на Старом континенту, припремају се за евентуални други таласKОВИД-19.

Припреме за сценарио другог удара корона вируса већ су у току у Немачкој, где припадници војске претварају један берлински сајамски центар у болницу, док ће петина кревета на одељењима интензивне неге остати као резерва за евентуални повратак kовид 19 на јесен.

Као оруђе у борби против новог таласа убудиће ће служити и мобилна апликација намењена праћењу контаката заражених особа.

Специјалне болнице које су у Великој Британији изградјене за борбу против корона вируса остају на располагању а, како је изјавио један од портпарола владе, изградња нових и даље је у току.

Како наводи АП, Француска планира да новоизграђена одељења интензивне неге буду спремна за други талас вируса, а здравствене власти кажу да је та земља удвостручила број кревета за интензивну негу у јеку садашње епидемије на више од 10. 000.

- Морамо задржати кревете у случају повратка епидемије и остати на опрезу - рекао је директор националне здравствене агенције Жером Саломон.

На опрез због могућег прераног укидања рестриктивних мера позвали су и немачка канцеларка Ангела Меркел и британски премијер Борис Џонсон.

Што се тиче самог корона вируса, у неким земљама већ је забележен поновни пораст броја заражених, а један од таквих случајева, поред Немачке, је и Сингапур, упркос успеху који је тамо постигнут у сузбијању пандемије у раној фази.

Кина, која тренутно има контролу над ситуацијом, од јесени ће морати да спречава, односно под контролом држи продор корона вируса на своју територију преко људи који буду долазили из иностранства, изјавио је за кинеске медије Жанг Венхонг, вођа једног експертског тима из Шангаја.

На опасност од новог таласа корона вируса током наредне јесени упозорили су и представници америчких здравствених власти, а у савезној држави Њу Џерзи - другој у САД по броју оболелих и умрлих од корона вируса - расположиви простор у зградама две тамошње болнице претворен је у одељења за лечење оболелих од KОВИД-19.

У недавном интервјуу за "Вашингтон пост", директор америчких центара за контролу и превенцију болести Роберт Редфилд упозорио је да би јесењи талас корона вируса могао представљати већи проблем од садашњег, због тога што ће се појавити истовремено са епидемијом обичног грипа.

У изјави за "Тајмс", Робин Шаток, професор на лондонском "Империјал колезџу", изјавио је да није познато да ли корона вирус има сезонски карактер, али да се може очекивати да број случајева KОВИД-19 поново порасте пошто почне нормализација животних прилика.

И епидемије грипа у прошлости су се појављивале у више таласа, а најочигледнији пример је пандемија шпанске грознице, чији су накнадни удари били смртоноснији од првог, а укупан број жртава премашио је 50 милиона људи.

Један од новијих примера је пандемија подтипа грипа А, познатијег као Х1Н1, из 2009, која је почела у априлу те године, а потом се најесен поново појавила у Сједињеним Америчким Државама и у умереном климатском појасу на северној хемисфери.

Прочитајте ОВДЕ     шок интервју израелског професора.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА