Најновије

Шта су "имунитетски пасоши", које земље размишљају да их уведу и зашто СЗО упозорава да би то био лош потез?

Због чињенице да је ограничење кретања паралисало економије широм света, неке владе разматрају могућност да дозволе пацијентима који су се опоравили од новог корона вируса да путују и да се врате на посао, али Светска здравствена организација (СЗО) сматра да би то био лош потез.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Владе не би требало да издају тзв. “имунитетске пасоше” , односно “потврде о непостојању ризика” као меру за ублажавање изолације, оцењује СЗО, која такав став образлаже чињеницом да “нема доказа” да су људи који су развили антитела након што су су се опоравили од вируса заштићени од нове инфекције, као и неопходношћу да се пажљивије испита тачност лабораторијских тестова за откривање антитела.

Организација сматра да би издавање таквих пасоша могло узроковати ширење заразе, јер се очекује да ће људи који мисле да су стекли отпорност на вирус престати да поштују мере предострожности.

Шта каже СЗО?

- Тренутно нема доказа да људи који су оздравили од ковида-19 имају антитела у крви и да су заштићени од нове инфекције - наводи се у саопштењу СЗО.

Већина до сада спроведених студија показује да људи који су се опоравили од инфекције имају антитела у крви, али код неких је ниво тих антитела веома низак. То значи да би и други део имунолошке реакције организма, тзв. Т-ћелије које елиминишу заражене ћелије, могао да буде од “пресудног” значаја за опоравак. До сада ниједна студија није анализирала да ли присуство антитела на вирус обезбеђује отпорност у случају нове инфекције вирусом код људи, саопштила је СЗО.

- У овој фази пандемије немамо довољно доказа о ефикасности имунитета захваљујући антителима који би потврдили веродостојност “имунитетског пасоша”, односно “сертификата о непостојању ризика”.

Организација такође оцењује да су неопходне додатне процене тачности лабораторијских тестова за откривање антитела, те да је неопходно правити разлику између раније инфекције вирусом САРС-Ков-2, који је изазвао пандемију ковида-19, и других шест познатих корона вируса у оптицају.

Које земље разматрају увођење “имунитетских пасоша”?

Прошле недеље, власти Чилеа саопштиле су да ће почети да издају “здравствене пасоше” људима који су се опоравили од инфекције. Када се утврди присуство антитела у крви, моћи ће да се врате на посао, саопштили су званичници.

У Шведској, која је изабрала слободнији приступ у борби против ковида-19, неки научници такође сматрају да би њихово становништво могло да стекне знатно већу отпорност него народи земаља у којима су уведене строге мере изолације.

У Белгији, где је стопа раста броја умрлих по становнику међу највећима у свету, почевши од 11. маја у плану је постепено попуштање мера изолације. Владин саветник Марк ван Ранст изјавио је за Би-би-си да се оштро противи идеји о издавању “имунитетских пасоша”.

- Ужасавам се при помисли да ћемо издавати људима пасоше, зелени и црвени, зависно од серолошког статуса - каже овај виролог, члан Организације за процену ризика белгијске владе и Научног комитета за корона вирус.

- То ће довести до лажирања докумената, до тога да се људи намерно излажу вирусу. То, једноставно, није добра идеја. То је веома лоша идеја - додао је.

Прочитајте ОВДЕ  драматично упозорење др Кона.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА