Најновије

Годишњица великог усташког злочина у ком су страдали Срби: "То је био почетак геноцида"

Полагањем венаца и паљењем свећа на спомен-подручју Гудовац у уторак је одата почаст жртвама првог масовног усташког злочина над Србима у бјеловарском крају 28. априла 1941, дакле 18 дана након успоставе НДХ.

Усташе (Фото: јутјуб)

Припадници тадашње Сељачке заштите, преображени у усташку јединицу, по налогу једног од челника усташког режима Еугена Диде Кватерника дан раније ухватили су 200 мештана села у околици Бјеловара те су их следећег јутра стрељали у Гудовцу, преноси Индеx.хр.

Одавању почасти жртвама присуствовали су, између осталих, председник Српског националног већа и СДСС-ов саборски заступник Борис Милошевић, потпредседник СДП-а и саборски заступник Рајко Остојић, као и представници жупаније и града Бјеловара.

Милошевић је напоменуо да је до злочина у Гудовцу дошло ни месец дана након проглашења НДХ 10. априла 1941, да су већ у првим недељама усвојени расни закони и отворен први логор, а у Гудовцу се догодио први организовани масовни злочин.

Убијени су људи, Срби, сељаци из Гудовца и суседних села. Тај злочин није било случајан и означио је почетак злочиначке геноцидне политике. Важно је да се овде окупљамо и говоримо о томе, јер наша стварност је таква да имамо јаке и гласне снаге које негирају овај злочин и усташку НДХ - нагласио је.

Остојић је невероватним оценио да су се још пре 80 година људи убијали само зато што су другачије вероисповести.

- Морамо подсећати наше младе, ученике и студенте шта се овде догодило и морамо бити начисто с тим да је тзв. НДХ највећа срамота у историји хрватског народа, нацистичка и фашистичка творевина с расним закон

Потресне исповести после бомбардовања РТС-а прочитајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА