Најновије

ЕПИДЕМИОЛОГ ПОНИЗИО ВАСПИТАЧИЦЕ! Стигао одговор Тиодоровићу: "Ми нисмо ни курсаџије, ни чувари, већ професионалци! Тражимо извињење"

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић увредио је и понизио све васпитачице док је причао о отварању вртића и ублажавању мера због коронавируса. Звучи невероватно, али овај лекар и члан Кризног штаба, изговорио је да васпитачице, "неговатељице у вртићу" треба да уче децу, а не само да их чувају?!

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић (Фото: Јутјуб)

- Морамо децу да учимо како се штитити у зависности од узраста. То је велики задатак васпитачица, неговатељица у вртићима. Морамо да схватимо да живот неће бити исти као пре пандемије. Сви се морамо припремати, па и деца за такве услове. Веома је значајно да и у вртићима и у продуженом боравку њихови васпитачи користе ту ситуацију и да их уче, а не само да их чувају - рекао је, између осталог, др Тиодоровић.

Таква изјава покренула је лавину незадовољства васпитачица из целе земље, а многе су бурно реаговале у својим групама на друштвеним мрежама, сматрајући да су омаловажене и деградиране. 

Поводом Тиодоровићевих речи огласио се и Савез удружења медицинских сестара предшколских установа Србије, као знак протеста против омаловажавања и ниподаштавајућих изјава и на њихов рачун. Савез подсећа чланове Кризног штаба да су све жене "школоване медицинске сестре са средњом и високом стручном спремом и положеном лиценцом Министарства просвете и Коморе медицинских сестара Србије" и никако нису "курсаџије".

Председница Савеза Јадранка Спасић апострофира да људи треба да знају да постоји разлика између неговатељица и медицинских сестара запослених у вртићима, а које су због пандемије коронавируса, привремено распоређене и у ковид болницама и другим установама.

- Претпостављам да др Тиодоровић није имао лошу намеру, али неко му је дефинитивно лоше пренео информацију коју је добио. Треба да се зна ко је где био ангажован и ко је понео терет ванредних мера. Медицинске сестре које раде у предшколским установама су школоване медицинске сестре и ако су упућене у одређене здравствене институције или институције социјалне заштите, упућене су као медицинске сестре, а које послове ће обављати најмање је важно. Оне ће, ако треба, спремати и оброке, али то не значи да су оне куварице - истакла је Спасић.

Ако је и др Тиодоровић заборавио, хајде да га подсетимо: васпитачи предано раде на васпитно-образовном програму, а осим што децу, како он каже, чувају, активно учествују у одрастању малишана и касније у њиховој припреми за школу.

- Мора да се испоштује њихова стручност, професионалност, компетентност. То шта ће радити нека од њих у установи где је упућена, то уопште није битно. Сви знамо да су у ковид болницама и интензивној нези баш колегинице које су стручне и које то раде свакодневно, а да су и многе медицинске сестре из других болница послате њима на испомоћ, које раде неке друге послове и нико их није омаловажио и назвао болничаркама. Мора да се води рачуна када изговарамо нешто јавно да неког не повредимо - категорична је Спасић.

Додала је како већ неколико дана њене колегинице и она слушају о томе како су медицинске сестре из вртића неговатељице. То оне сигурно неће заборавити!

- То на тај начин не може да се пласира јавно, а добила сам више од 200 позива од својих колегиница које су врло огорчене. Наше сестре из вртића, такође, иду у иностранство и цео свет се отима за њихове стручне капацитете и не може неко да их омаловажи. Неговатељица је особа која има курс и која у дому за старе ради најпростије послове, а стручне послове ради медицинска сестра. Колегинице из вртића, дакле, такође раде и у ковид болницама по 12 сати са заштитиним оделима и помажу оболелима од короне. Није у реду да их неко назива неговатељицама и омаловажава их - казала је Спасић.

Васпитачице очекују да им се др Тиодоровић извини због, како оне кажу, омаловажавања које је у директном преносу чула цела Србија. Такође, сматрају да је одлука о отварању вртића 11. маја преурањена, и да ће поред деце, оне такође бити на удару, а многе се убрајају у угрожене групе.

- Васпитачице воле да деци причају бајке, али васпитачице не верују у бајке - порука је једне медицинске сестре васпитача.

Прочитајте ОВДЕ како су грађани у Београду протестовали током полицијског часа.

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА