Најновије

ФИСКАЛНИ САВЕТ ШОКИРАО СРБИЈУ: Држава ће се задужити да би нам исплатила 100 евра, али ћемо годинама тај дуг враћати с каматом!

У ребалансу буџета дате су тренутно најбоље могуће економске и фискалне пројекције, али је мало вероватно да ће се у потпуности остварити, оценио је Фискални савет Србије.

100 евра ће скупо коштати грађане Србије (Фото: Јутјуб)

ФС сматра и да је "највећа и неповратна" грешка ребаланса буџета предвиђена исплата 100 евра пунолетним грађанима Србије који то желе.

Фискални савет је у својој анализи навео да је то скупа и непримерена мера и упозорио да ће се држава задужити да би то финансирала, као и да ће грађани наредних година тај дуг враћати с каматом.

Та институција оцењује да је исплата 100 евра економски неефикасна, јер не може да утиче на осетно и одрживо убрзање домаће привреде, затим да је социјално нефокусирана пошто највећи део средстава није усмерен ка објективно материјално угроженим грађанима којима је заиста потребна помоћ.

ФС указује и на то да су у овој години планирани и парламентарни избори након којих се по правилу усваја ребаланс који прати промене у организацији нове владе и наводи да ће када све то буде познато буџет морати поново да се мења.

Фисклани савет каже и да је планирано велико повећање дефицита буџета на око седам одсто, што је више од три милијарде евра, првенствено због усвојених антикризних мера.

Предвиђа се повећање дефицита с претходно планираних 20 милијарди динара на 381 милијарди динара.

Такође, како неводе, планиране промене у буџету могу се поделити на две групе: на промене које настају услед непосредног утицаја кризе и на промене услед спровођења пакета мера за ублажавање економских последица пандемије.

"Дакле, практично сво предвиђено велико повећање дефицита у 2020. може се приписати спроводењу (оправданих) мера за подршку привреди и (неоправданој) исплати 100 евра пунолетним грађанима", објавио је Фискални савет.

Прочитајте ОВДЕ шта је професорка Даница Поповић рекла о давању новца грађанима Србије.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА