Најновије

КУРТИ УДАРИО НА ТРАМПОВОГ ЧОВЕКА: Гренел нас је издао! Окренуо се Србији

Вршилац дужности премијера привремених приштинских институција Аљбин Курти поновио је  став да је специјални изасланик америчког председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел заинтересован за постизање брзог споразума.

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

"Амбасадор Гренел је био на КиМ у октобру и јануару. Срели смо се два пута. На почетку је у октобру рекао да би тзв. Косово требало да укине таксу, а са друге стране Србија треба да заустави своју кампању на међународној сцени против признавања независности Косова и нашег чланства у међународним организацијама. Међутим, откако је у јануару отишао у Београд, други део тог захтева је у потпуности уклонио и рекао да само тзв. Косово треба да укине стопостотну таксу, а да није говорио о делу захтева према Србији", истакао је Курти.

Према његовим речима, Гренелов притисак у почетку је било својеврсно инсистирање да његов захтев буде прихваћен безусловно.

"Био сам у сталној комуникацији с њим све донедавно, чак и након што је влади изгласано неповерење и сада имамо контакт, када смо у својству одлазеће владе. У међувремену, са друге стране, почео је да расте притисак на нашег партнера у влади све док се они некако нису предали и покорили", поручио је Курти.

Како је навео, Гренел је имао улогу која није била неутрална, напротив, била је активна улога, али, како је додао "за мене то не значи ништа за САД".

"Реч је о америчком изасланику, веома моћном, веома важном с којим сам разговарао, али, с друге стране нисам пристао да доведем у питање интерес тзв. Косова, односе са Србијом, наш субјективитет, јер је реципроцитет најнормалнија ствар у билатералним односима у добросуседству упркос његовом инсистирању", оценио је Курти.

У том контексту, истакао је да сматра да је Гренел био веома заинтересован да што пре постигне споразум између тзв. Косова и Србије, и у том случају је његов фокус био више на потписима на крају споразума, него на садржају текста, објаснио је Курти.

Одлазећи косовски премијер је говорио и о распаду коалиције са Демократским савезом Косова. "У тренутку када је укинут реципроцитет, споразум је раскинут", рекао је Курти.

Додао је да је знао да неће бити лако, али да није мислио да ћце бити само 50 дана на челу владе.

Према његовим речима, Самоопредељење је спремно за изборе, као и да ће победити.

"Спремни смо за нове изборе и победићемо их све и да се нађу сви на заједничкој изборној листи", рекао је Курти.

Негирао је да његова влада није потрајала због недостата искуства у вршењу власти, а према његовим речима, добио је подршку грађана управо због тога што су они веровали у добро управљање.

"То није комплимент и није аргумент да се неко оправда. Како је могуће добити подршку грађана ако су нас они сматрали неискуснима за вршење власти", упитао је Курти.

Прочитајте ОВДЕ шта је фискални савет поручио грађанима Србије.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА