Најновије

ОБРАДОВИЋ НИКАД БРУТАЛНИЈИ: Устав прекршен да би сва власт и медијска пажња била додељена само Вучићу!

Председник Двери Бошко Обрадовић саопшио је да је увођењем ванредног стања у Србији прекршен Устав Србије да би се спречио конкурент из Српске напредне странке (СНС) "да дође у први план" у борби против корона вируса.

Бошко Обрадовић (Фото: Јутјуб)

Обрадовић је додао да је то био једини формално-правни (иако противуставни) начин да се о свему пита и на медијима појављује искључиво Александар Вучић.

“Уместо противуставно проглашеног ванредног стања, које се иначе уводи само када постоји јавна опасност по опстанак државе и народа, требало је прогласити ванредну ситуацију прописану Законом о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама. Ванредну ситуацију проглашава и укида Влада Републике Србије, на предлог Републичког штаба за ванредне ситуације, што нема никакве везе са председником државе. Можда се у томе крије и објашњење зашто ово није урађено.

Према поменутом закону (члан 42, став 1) командант Републичког штаба за ванредне ситуације је министар унутрашњих послова, а не непостојећи „врховни командант“, како министар одбране и поједини генерали Војске Србије погрешно и незаконито ословљавају председника Републике! У том случају не би било правног основа да се председник државе појављује у било каквој активности у вези са овом ванредном ситуацијом”, навео је Обрадовић.

Лидер Двери истиче да би у том случају републички штаб за ванредне ситуације управљао ванредном ситуацијом.

“Ограничења права и слобода која су неопходна у новонасталим околностима могла би се спроводити применом Закона о заштити становништва од заразних болести, који се бави управо овом материјом. Све ово значи да Александар Вучић не би имао никакву суштинску, а посебно не медијску улогу у борби против нове заразне болести, док би се на месту команданта Републичког штаба за ванредне ситуације нашао Небојша Стефановић. Да се то не би догодило морао је бити прекршен Устав Републике Србије”, навео је Обрадовић и наставио:

“Да би се Александру Вучићу отворио простор за саморекламирање, свакодневну личну промоцију и предизборну кампању до бесвести, као и да место „Шефа“ не би преузео Небојша Стефановић, Устав је бачен под ноге, Народна скупштина укинута и противуставно уведено ванредно стање. Једино је тако било могуће да о свему одлучује председник Владе уз супотпис председника државе. Дакле, највиши државни правни акт згажен је да би се спречио конкурент из исте странке да дође у први план и сва власт и медијска пажња била додељена само једном човеку”.

Прочитајте ОВДЕ шта немачки медији пишу о Александру Вучићу.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА