Најновије

СВЕТУ ПРЕТИ ВЕЛИКИ ЕГЗОДУС: Ако је истина оно што гласине говоре о Ким Џонг Уну, шта ће бити са нуклерним наоружањем Северне Кореје?

Нагли долазак Ким Џонг Уна могао би да доведе Северну Кореју до демократскије и мирније владе, али исто тако и земљу да одведе у супротном смеру.

Трамп и Ким Џонг Ун (Фото: Риа)

Поред домаћих промена, драматична транзиција у Северној Кореји могла би да донесе егзодус људи, уз промену приступа Северне Кореје политикама нуклеарног оружја и међународном ангажовању.

Пре свега, ниједну од ових промена није донела смрт аутократа. У готово једној трећини случајева демократизације, окидач је био крај сукоба, политички хаос или страна претња.

Престанак стране подршке аутократама допринео је историјским променама. То је био случај у источној Европи када је пропала совјетска подршка. У Северној Кореји кинески утицај и пример Пекинга подстакли су већу међународну отвореност и политичку реакцију чак и ако не либералну демократију.

Дакле, окончање кинеске подршке не би помогло демократији Северне Кореје на исти начин као што је престанак совјетског утицаја помогао у Источној Европи, пише Нешнал Интерест.

У преосталој трећини, скок у демократију догодио се када су домаћи притисци становништва учинили земљу неодрживом. Лидери су правили демократске компромисе да би осигурали своје ставове у ономе што су сматрали неизбежним прелазом у демократију.

Осигуравајући свој појединачни политички опстанак, цела политичка елита доживела пад и прешла на демократију.

Индонезија и Мјанмар савршени су примери за то: Они генерали који су први подржали демократију, преживели су политички.

Северна Кореја није донела значајне протесте или дела грађанске непослушности. Дакле, елита још увек није кренула ка демократији. Ако је Ким изненада умро, најбоља нада за демократску будућност била би с наследником који је спремнији да дозволи развој цивилног друштва и који је мање параноичан у погледу безбедности.

Ако политичка елита види да је главни изазов земље везан за сигурност, вероватно ће одабрати вођу из сигурносне институције. Међутим, ако је главни изазов економски развој, шанса ће бити економски оријентисанија.

Свака страна манипулација или малтретирање како би се помогло севернокорејском народу може, према томе, бити контрапродуктивно. Одсуство таквог страног понашања пружа бољу шансу развојној елити.

Северни Корејци, који да трпе дуготрајно сиромаштво и политичко угњетавање, притом сведочећи економски просперитет и политичку слободу у суседним земљама, могу бити у стању нехотичне непокретности.

Северна Кореја је тренутно попут славине која ће ускоро пући. Једном када се вентил отвори, било да је вруће или хладно, вода ће тећи.

Из података о транзицијама избеглица и режима можемо да видимо да ће хаотична транзиција у аутократској држави повећати могућности да људи беже у потрази за бољим животом, чак и ако би транзиција била у демократскијем правцу.

Ако режим искористе они који су још аутократскији, али још увек непотковани тако снажном контролом, још увек је вероватан егзодус јер ће Севернокорејци имати више мотива и могућности да покушају да побегну из земље.

Сходно томе, хуманитарни напредак и национални интерес суседних земаља били би на страни растућих, али не и драстичних, хаотичних промена у Северној Кореји.

Иран упозорава да ће САД „добити јачи шамар“ ако покрену напад! Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА