Најновије

НЕМАЧКИ СТРУЧЊАК СУМЊА У НАВОДЕ СЗО: "Иза овога се крије нешто, ово је озбиљна претња!"

Према наводима које је Светска здравствена организација преко друштвених мрежа послала прошле недеље, не постоји доказ да су људи који су прележали ковид-19 развили имунитет на болест.

Фотографија снимљена 22. јануара 2020. године приказује спољни поглед на седиште Светске здравствене организације (СЗО) у Женеви, Швајцарска. Фото: Xinhua/Liu Qu

Ипак, упозоравају како то нипошто не би смела да буде ставка која ће утицати на одлуке појединих држава о даљем попуштању мера и наглашавају да је могуће да се особа поново зарази коронавирусом.

Њихове наводе озбиљно доводи у питање један од водећих виролога у Немачкој, Кристијан Дростен који тврди како се иза тог упозорења крију и неки разлози који можда немају везе са самим вирусом, већ с проблемима који би потенцијално могли да настану у друштву.

Очигледно се у међувремену слично преиспитивање догодило и унутар саме Организације, будући да су спорни твит обрисали, и објавили нови који гласи: "Очекујемо како ће већина људи заражених ковидом-19 развити антитела која ће осигурати одговарајући ниво заштите".

Директор престижне берлинске Универзитетске болнице тај навод већ подупире, и наставља 'са сигурношћу да претпоставља како пацијенти ипак развијају имунитет'.

Дростен претходне наводе СЗО тумачи с дозом резерве.

Имунитет који пацијент развија након што је преболео ковид-19 могао би да 'опада након две године, можда мало дуже', тврди виролог. Код неких пацијената број антитела се смањује већ након два месеца, али она су, објашњава Дростен, само индикација да имунитет постоји.

- Не сачињавају имунитет искључиво антитела. Она су само индикатор да је инфекција прошла - каже.

Тест на антитела није стога доказ имунитета, већ само показатељ да је особа преболела болест. Као проблем издваја чињеницу да је и код 'технички исправних тестова' вероватност за грешке висока с обзиром на количину тестирања.

Исто тако, након што инфекција прође, особа није нужно 'стерилно' имуна. Стога нису немогуће ситуације у којима се особа не може поново заразити. Ипак, имунитет, тврди Дростен са сигурношћу, постоји.

- Након што је преболео инфекцију, пацијент неће моћи поново да се зарази. Али, након одређеног времена, након две-три године, поновна зараза могла би да буде могућа - каже он.

Своје наводе потврђује сличношћу с осталим корона вирусима и њиховим понашањем.

Додаје и како након потенцијалне нове инфекције, пацијенти неће бити у толикој мери заразни. Тело у таквим случајевима напросто не би излучивало толику количину заразних честица, сматра Дростен.

Немачки стручњак верује како СЗО не преиспитује заиста имунитет као такав, већ су упитне неке друге ствари. Разлог њиховог упозорења о томе како тренутно не бисмо смели да се уздамо у имунитет, није сасвим једноставан и не произлази искључиво из досадашњих научних сазнања кад је у питању стварање антитела.

- Могуће је да се код неколико пацијената поновна зараза показала могућом, али мислим да је била реч о претходно лажно негативним тестовима. Док се особа до краја није излечила може бити подложна враћању симптома. То је тачно - казао је.

Осврнуо се и на предлоге неких држава о издавању "пропусница с имунитетом" људима који су преболели ковид-19, а СЗО их је оштро отписала. Управо у томе види разлог спорних упозорења Светске здравствене организације.

Према његовом мишљењу, онима који у крви имају антитела на коронавирус, никакве пропуснице не би требало да буду издате како би се несметано кретали, радили и путовали. Опасност издвајања појединаца из друштва је вишеслојна.

- Може ићи толико далеко да ја, примера ради, као послодавац, могу да тражим искључиво запослене који су прележали ковид. Осигуравајуће куће могу таквима нудити јефтиније пакете, будући да лечење може бити скупо, а то ствара читав низ тешких последица за друштво - рекао је он.

- Може се одразити и у приватном животу. Можете ли замислити да на рођендан зовете само оне пријатеље који су прележали заразу? Да бирате друштво по томе и да вас због тога блиски људи отписују - каже лекар.

Друштвена стигма представља, закључује коначно Дростен, озбиљну претњу. Могла би чак да уништи досад изграђено друштво и потпуно промени систем вредности.

Зато он сматра да је СЗО твитовима хтела управо на то да укаже и није охрабрила идеју "пропусница за имунитет".

Трамп објаснио пораст смртности у Шведској, а за то је дао и доказ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА