Најновије

ОВО ЋЕ СРБИЈИ ДОЋИ ГЛАВЕ: Страна фабрика којој је Вучић дао субвенцију отпустила више стотина радника! (ФОТО)

Када је 2014. у Смедереву као први потпредседник Владе, заједно са председником и генералним директором финске компаније "ПКЦ Гроуп" Мати Хјутиајненом свечано и помпезно отворио фабрику за производњу кабловских сетова за комерцијална возила "ПКЦ", и када је та иста фабрика добила озбиљне субвенције из буџета Србије, Александар Вучић није ни слутио да ће та иста фабрика у време коронавируса да отпусти више стотина људи!

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Ово је важан дан за Смедерево, веома важан дан за Србију. Захвалан сам господину Хјутиајнену и Њ.Е. Орпани што су имали поверења у Србију. Показали смо да Србија може да буде добро место за инвестиције, да у Србији могу увек да пронађу стабилне партнере и оне који држе до своје речи и испуњавају своје обавезе - нагласио је тада Вучић.

Да ли и данас, када је ова фабрика отпустила, према речима једних 350, а према речима других 650 људи, а то нисмо могли проверити јер нам се нико од њих није јавио, Вучић и даље мисли да да су ти исти Финци имали поверења у Србију? Или је још боље питање, коју поруку је руководство ове фирме отпуштањем оволиког броја људи послало Србији?

- Ово је један од 350 отказа, 200 људи је само данас отерано на улицу из смедеревског ПКЦ-а, што је укупно 350 у последњих месец дана. Играте се са судбинама људи, понижавате нас. Добили сте милионе евра субвенција за та радна места, за своје хале и инфраструктуру, а људе терате као псе? Смедеревце позивамо да, чим се укине ванредно стање, направимо протест и блокирамо фабрику ПКЦ - написали су из Покрета Тврђава на Фејсбук страни, уз решење о отказу као прилог.

Председник Удружених синдиката Србије "Слога" Жељко Веселиновић истакао је да је проблем отпуштања радника из "ПКЦ" комплексан и да у њему леже два узрока.

- ПКЦ је прво направио такав систем да им ово није први пут да отпуштају већи број људи, али нису до сада оволико. Ово је показало сав бесмисао агенцијског запошљавања, јер су отказе добили сви људи који су запослени преко агенције, а са агенцијом су имали уговор за стално. Власт је пре неколико месеци усвојила закон о агенцијском запошљавању, за који су причали да ће штитити раднике, али се сад показао сав бесисао. Не да никога нису заштитили, него људи у сталном радном односу са агенцијом добијају отказ - рекао је Веселиновић.

Он је потом и појаснио да је сама ситуација у "ПКЦ"-у доста чудна.

- Они су од самог доласка проблематична фирма. На нивоу производње каблова нису познати, нити озбиљна фирма. Они су тајно радили, нису радили транспарентно, нису укључивали синдикате. Постоји прича да је то фирма која је по политичкој линији дошла и да су се ту запошљавали преко Српске напредне странке, што је тачно. Потпуно је некоректно и непрофесионално да се тај број људи отпусти у овом тренутку када се земља налази у епидемији. То је 20-25 одсто укупног броја запослених, што је највећи број отказа у Србији, када је у питању једна фирма. Пре тога су такође раскинули уговоре са људима, тако да је цифра оних који је остало без посла много већа - закључио је он.

Поштовани @avucic, обавештавам вас да је 650 Смедереваца остало без посла у фабрици ПКЦ коју сте Ви отворили а која је добила новац од Србије и халу од Смедерева... Па сад Ви видите - написао је један твитераш. 

Позвана је фирма ПКЦ у Смедереву како би се добио одговор зашто су отпустили оволики број људи, међутим, нису се јављали. 

Погледајте ОВДЕ снимак и слике шта Вучићеви ботови раде за време полицијског часа!

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА