Најновије

ПОГЛЕД НА "ВАТРЕНО ОКО": Специјални протоколи, ни један део коже не зме да буде изложен ваздуху!

Већ више од недељу дана у Београду ради лабораторија "Ватрено око". Координаторка лабораторије др Јелена Беговић каже за РТС да им стижу узорци углавном из Београда и Војводине, али да се полако шири листа домова здравља који доносе узорке.

Лабораторија (Фото: Pixabay)

Када је реч о капацитетима, наводи да им је јуче за 24 сата пристигло преко 2.500 узорака на тестирање на коронавирус, као и да их данас чека доста посла.

"На свака два дана морамо да правимо паузу од 5-6 сати, јер имамо специјалне протоколе за дезинфекцију унутрашњег простора и тада не може да се борави, искључује се клима и морамо да сачекамо тих 6 сати", објашњава Беговићева.

Указала је да је лабораторија мешовита у смислу безбедности – један део је појачан ниво 2, а други део ниво безбедности 3.

"Људи се у две лабораторије облаче као да је биосигурносни ниво 3. То значи да су у оделима, са наочарима, визирима, дуплим рукавицама. Ниједан део коже не сме да буде изложен ваздуху и то је мало напорно, али видим да људи да без обзира што изађу црвени много су задовољни", додаје Беговићева.

Указала је да им је велико олакшање што је један део процеса роботизован, јер омогућава да имају толики проток узорака. "Уколико немате робота тај процес је спорији и тежи за људе који раде", истиче Беговићева.

Нагласила је да ће и када прође коронавирус ова лабораторија бити значајна и за здравствени систем, али да треба да послужи и научној заједници.

Да ли је Несторовић био у праву сазнајте ОВДЕ!

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА