Најновије

ШИПТАРИ СЕ КОНСОЛИДОВАЛИ? Ево коме је Тачи дао мандат да формира владу лажне државе

Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи дао је функционеру ДСК-а Авдулаху Хотију мандат за формирање нове владе, преноси Коха.

Приштинска скупштина (Фото: Јутјуб)

Хашим Тачи је објавио декрет којим Хотија именује за мандатара.

Према том документу, Хоти је предложен као кандидат за премијера за формирање владе у Приштини. Истиче се да кандидат, у овом случају Хоти, има 15 дана да поднесе предлог владе Скупштини на изгласавање.

Након што је изгласано неповерење влади коју је предводио лидер Самоопредељења Аљбин Курти, председник Косова Хашим Тачи у више наврата је тражио од њега, као шефа најјаче парламентарне странке, да предложи име новог мандатара.

Курти се оглушио на те позиве Тачија уз поруку да се та странка залаже за нове изборе, након што се заврши криза изазвана коронавирусом, али и Тачи крши Устав тиме што мандат нуди некој другој странци која ће гарантовати већину у парламенту, јер према Самоопредељењу, мандатара може да именује само победничка странка.

Тачи је одржао у међувремену састанак са свим парламентраним странкама и након тога лидеру ДСК Иси Мустафи поверио да, као друга странка по јачини, именује новог какндидата за премијера, уколико гарантује да ће имати већину у Скупштини Косова.

ДСК је као свог кандидата представила функционера странке Авдулаха Хотија, а сам Мустафа је водио интензивне разговоре са другим парламентарним странка, чији је резултат коалиција ДСК- АБК Рамуша Харадинаја, НИСМА Фатмира Љимаја и АНК Беџета Пацолија, Српске листе и мањинских странака.

У тој констелацији снага, како сада ствари стоје, Хоти ће имати потребну већину од 61 и више посланика како би постао премијер Косова.

Борељ о дијалогу Београда и Приштине! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА