Најновије

"СТАТУС КВО ЈЕ НЕОДРЖИВ!": Борељ о дијалогу Београда и Приштине

Шеф дипломатије ЕУ Ђозеп Борељ каже да је неодржива "статус кво" ситуација у дијалогу Београда и Приштине.

Ђозеп Борељ (Фото: Јутјуб)

Он очекује без наставак разговора у циљу свеобухватне нормализације односа и наглашава да је спреман да се ангажује са свим политичким актерима у Приштини.

Борељ је у свом писаном одговору на питање посланице ЕП из редова ултрадесничарског Националног фронта, Доминик Биде, о могућностима нормализације односа у ситуацији када се у Приштини на челним местима налазе особе "осумљичене или оптужене за ратне злочне", поновио да је спреман за улогу посредника ЕУ у дијалогу, али и за наставак ангажовања са свим политичким актерима у Приштини.

- Нема алтернативе брзом наставку разговора о нормализацији између Београда и Приштине. Србија и Косово морају да створе услове неопходне наставак дијалога, за добробит свих - каже Борељ.

Посланица француског ултрадесничарског Националног савеза Доминик Билд у свом питању Борељу наводи да је премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај поднео оставку пошто га је "Специјални суд за Косово" позвао на испитивање у Хаг, да је председник привремених инситуција у Приштини Хашим Тачи 2010. године био предмет истраге у вези са оптужбама из извештаја Савета Европе који је припремио Дик Марти, као и да је Рустем Мустафа, осуђен за ратне злочине, у јуну 2019. године именован за саветника председника, као и да је награђен медаљом за "допринос борби за слободу и независност".

Шеф дипломатије ЕУ у свом одговору подсећа и да је поздравио одлуку владе у Приштини да повуче тарифе на робу из Србије и БиХ, што види као позитиван корак у обнављању регоналне трговине и слободног протока робе током кризе КОВИД19.

Борељ додаје и да је именовање Мирослава Лајчка за Специјалног представника за дијаог Београда и Приштине и друга регионална питања "додатни сигнал снажног ЕУ ангажамана у дијалогу".

У земљи корупција а он на ТВ по неколико пута дневно као да је Србија у рату! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА