Најновије

КОРОНА ОВДЕ ОСТАВЉА ЛЕШЕВЕ НА УЛИЦАМА И НЕСНОСАН СМРАД! Еквадорски град на рубу колапса због пандемије! (ВИДЕО)

Улице западног града Еквадора Гваракил су напуштене, а мало је становника на видику, јер су мртва тела остављена на улицама овог преплављеног места.

Жртве коронавируса (Фото: Јутјуб)

Пандемија коронавируса преоптерећује градске јавне службе до урушавања. Болнице немају кревета да прихвате болесне пацијенте, а мртвачнице, гробља и погребне куће су пред колапсом. Како им није остало места да их ставе, неки становници кажу да немају другог избора осим да их оставе напољу.

Нејасно је колико умрлих умире због КОВИД-19. Многе породице кажу да су њихови најмилији имали симптоме вируса, док друге само знају да се болесници нису могли лечити у преплављеним болницама Гваракила.

"Чекали смо пет дана", рекао је Фернандо Еспана у видеу који је 30. марта објавио Ројтерс, док се жалио на борбе због којих власти долазе да покупе члана његове породице.

"Уморни смо од позива (хитне службе) и једино што нам кажу је да сачекамо, они раде на решавању овог проблема", наставља он док премешта камеру кроз прозор како би показао црни врећу унутар куће , са два вентилатора на њему.

"То је мирис тела са којим се више не може живети", каже сусена Еспана, Гленда Лареа Вера у истом видеу, са друге стране улице и иза маске.

"А имамо и комшије које су старије. Имам мајку која има 80 година, која такође има респираторне проблеме."

Видео надзор протеклих седмица добијен од CNN показује како мотоциклиста оставља тело на улици. Неколико сати касније, група људи, обучена у посебна одела, виђена је како покупе покојника, а затим се одвезу у возилу. У другом видеу који је добио CNN, група људи уклања тело из аутомобила. Прекривени маскама за лице, они омотају тело у оно што изгледа као црна сметња када се полицијско возило приближи минуту касније.

Разговор се води и група враЋа тело назад у аутомобил. Полиција каже за CNN да нису могли понудити детаље о снимку.Национални подаци показују да су власти Еквадора од 23. до 30. марта сакупиле више од 300 тела из приватних домова у граду.

Хорге Ватед, шеф заједничке војне групе која је створена за суочавање са коронавирусном кризом у Еквадору, у телевизијском интервјуу у сриједу рекао је да је његова радна група некада "преузимали 30 умрлих на дан, а сада и 150" у последња три дана. Вотед је додао да је то „независно од напорног рада који су поново активирали приватни погребни домови и гробља у земљи“.

Градоначелница Гвајакила Синтхија Витери очајнички је молила за помоћ националну владе у видеу који је прошле седмице објављен на њеном Твиттер налогу.

"Шта се дешава у систему јавног здравља у земљи? Не одводе мртве из кућа, остављају их на тротоару, падају испред болница. Нико их не жели покупити", рекла је она , додајући касније, „морамо знати узроке зашто људи умиру у својим домовима“.

"Шта се дешава и са нашим болеснима?" додаје она.

"Породице лутају по граду куцајући на врата како би се о њима могло збринути или да их јавна болница прими тамо где више нема кревета и затворе врата и оставе их вани."

Са болницама које превазилазе капацитет, неки људи умиру док чекају медицинску његу. Једна жена из Гвајакила умрла је у инвалидским колицима у болници, док је чекала да буде примљена у хитну помоћ. Према извору из болнице који је тражио да се не идентификује, није било доступних кревета, а њено тело је остављено скоро четири сата пре него што је однето. Узрок смрти није утврђен.

Од петка, Национална служба за управљање ризиком и ванредним ситуацијама у Еквадору извештава 3.368 потврђених случајева коронавируса и 145 смртних случајева широм земље, од којих су 102 регистрована смртна случаја у провинцији Гуаиас, где се налази Гвајакил. Али неки грађани су забринути да су потврђени позитивни случајеви заразе већи од оног што је пријавила еквадорска влада, и они захтевају акцију, а нешто се дешава и у другим земљама, јер кашњења и недостатак тестирања узрокују фрустрације.

Председник Лењин Морено током обраћања нацији у четвртак је позвао на транспарентност на свим нивоима власти у вези са бројевима изазваним кризом. "Важно је рећи истину", рекао је Морено и додао да "и број случајева и смрти смртно не постоји."

Епидемиолози откривају када је корона најопаснија и зашто! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА