Најновије

ТРИФУНОВИЋ: Никада се јасније није видело да је систем труо!

Александар Вучић је постао љубоморан на корону и њену медијску заступљеност. Никада се јасније није видело да је систем труо, али да имамо материјала, да имамо људе што је најважније, само је потребно применити позитивну селекцију и све поставити на своје место, рекао је председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић.

Сергеј Трифуновић (Фото: Јутјуб)

Према његовим речима, није време да причамо о томе да ли идеја бојкота може да преживи новонасталу ситуацију, али је уверен да је за Вучића ово највећи испит који, како наводи, полаже без пушкица и варања као и да је сада свима јасно да он није тај најбољи и најпаметнији студент икада.

Како вам изгледају скоро свакодневна обраћања председника Србије Александра Вучића у време пандемије коронавируса?

Вероватно је постао љубоморан на корону и њену медијску заступљеност. Онда се десило и то да се након оне трагикомичне конференције када су жене слали у шопинг у Милано, а која ће ући у анале бесрамља, усталила једна екипа доктора, пре свих доктор Кон, на које је јавност добро реаговала. Чак су и наступи Ане Брнабић и Златибора Лончара били боље оцењени од његовог хистерисања. Ту је вероватно осетио да ствари иду у правцу који њему не одговара и решио је да врати узде у своје руке. Онда следи онај талас психичког иживљавања, експлицитног нелеченог садизма у беседи о гробљима и потреби да он осмисли нешто страшније од Сајма… Тако је поново успоставио тај радикалски наратив који захтева постојање непријатеља и нажалост тај образац су почели да преузимају и други. Ја сам се у једном тренутку просто искључио из те приче. Не постоји тај карантин и вишак времена који ме може натерати да и даље гледам толико лошу глуму.

Имате ли поверења у државу у борби против коронавируса?

Ако поверујемо у Вучићеву “Држава, то сам ја” представу онда је одговор не. И то оно гадљиво, одвратно не. Али на његову велику жалост, а нашу наду да нам још има спаса, државу чине и неки дивни, храбри и махом невидљиви људи. И таквих људи има у свим професијама и они ће донети победу у овој утакмици. Не ове закаснеле пубертетлије, квази пуританци, умишљени команданти са 15 дана војног стажа, туторијал министри, фикуси , лажни доктори… Има ова епидемија и добре стране. Ови шмиранти у скупим оделима у којима изгледају трагично су видели да у озбиљним ситуацијама форе не пролазе. А ми смо видели да имамо неке сјајне људе у здравству, наставнике који блистају у нечему што никада нису радили, људе по другим службама, у полицији, војсци… Никада се јасније није видело да је систем труо, али да имамо материјала, да имамо људе што је најважније, само је потребно применити позитивну селекцију и све поставити на своје место. То је од старта моја најважнија мисија у политици.

Како гледате на донете мере?

Зависи од сваке мере појединачно, било је и неопходних и добрих, и нејасних, али и срамотних. Јасно је да оваква владавина у време ванредног стања највише подсећа на диктатуру. И то ме не изненађује, то је тај несхваћени дечак који и даље чучи у Вучићу и говори “показаћу ја вама”. Сада коначно има шансу да то уради и он истински ужива, само што ће и томе доћи крај, а тај недорасли, замало хулиган, ће поново бити одбачен. Али невероватно ми је како ни неке нормалне мере које се односе на смањивање контаката међу људима не умеју да објасне на разуман начин, већ они наређују, заповедају, вичу, грде… Покушавају да одглуме одлучност, а емитују тужну несигурност и неснађеност. Покушали су и да искористе слуђеност и страх и да нам на велика врата поново уведу цензуру и лов на новинаре, али срећом ми и даље припадамо Европи, а ту цензура није баш добродошла у 21. веку.

Како би описали стање медија у Србији, нашу новинарку су ухапсили па пустили и укинули Уредбу владе којом су желели да централизују информисање?

Прва љубав заборава нема. Кад се мали неиживљени Аца први пут дочепао власти у дресу смрадикала добио је одрешене руке да их он везује коме год жели. Па се кренуло са цензуром, са новчаним уништавањем медија, са прогоном новинара који је вероватно био још страшнији него данас, али му је та идила након бомбардовања прекинута петог октобра. Дуго је у њему чучала та чежња и жеља да заврши започето, што је наравно одмах почео да користи. Радикал дрес мења, али деструктивну ћуд никада. Зато је веома важно свакодневно вршити дезинфекцију, дезинсекцију, дератизацију и дерадикализацију. Два пута смо се озбиљно за*ебали, једном кад нисмо довршили шести октобар, а други пут 2012. и зато више немамо право на грешку.

Да ли бојкот може да преживи корону?

Корона је ако ништа друго макар добро продрмала свет, затворила нас по кућама, паралисала државе, зауставила привреду… сада нико не зна ни до када ће ово трајати, а камоли како ће изгледати свет кад се живот врати у нормалу. Сада није време да о томе причамо, али мораћемо да будемо спремни на преиспитивања себе, својих приоритета и одлука.

На чему и шта ради ПСГ од почетка увођења ванредног стања?

На писању сценарија и кастингу. Лично сам разговарао са неколико веома квалитетних људи који су решили да се прикључе ПСГ-у и након овога ћемо сигурно бити јачи, а у којој ће то мери бити, зависи да ли ћемо им погодити праву улогу. Игром случаја, на челу ПСГ се налази глумац који одлично зна колико добро тим функционише ако свако добије адекватну улогу, као и како лоши глумци са великим улогама могу да униште и најбољи сценарио. Хоћу да се у ПСГ одради добар кастинг јер само ћемо тако имати легитимитет да од људи тражимо поверење да то радимо у држави. Настављамо и да пишемо сценарио како треба да изгледа Србија након СНС-а, то је велики и озбиљан посао, а сада некако имамо више времена него икада да се тиме бавимо. Наравно да не игноришемо ни актуелну ситуацију, и ту смо предлагали решења. Предложили смо формирање волонтерских центара при градовима и општинама који не би били политички обојени како би сви могли да помогну. То наравно није прихваћено јер очигледно да за власт кампања има приоритет. Видео огласе са неколико бројева телефона за волонтирање на општини Савски венац. Лично сам звао, наравно без представљања, да се пријавим и само су ми рекли да имају већ довољно волонтера а то су урадили и моји сарадници. И где су сада ти силни волонтери?

Постоји ли некакав план “бојкот опозиције” за период кад ово прође?

Имали смо план кампање, почели смо са спровођењем, али смо то обуставили пре него што је и сама власт схватила да ово није баш најсмешнији вирус у историји и да је одлазак у шопинг у Милано била озбиљна пиздарија. Састанке не држимо из познатих разлога, али имамо контакт, разговарамо, пратимо ситуацију, реагујемо свако на свој начин…

Твитер је избрисао 8.500 бот налога СНС, ваша реакција на то?

Још кад би их Твитер скинуо са државне си*е у јавним предузећима… Мени то ни пре није било јасно, бесмислена употреба бесмислених људи.

Да ли је корона Вучићу највећа опозиција?

Не, корона је први његов испит који полаже без пушкица и варања и сада је свима јасно да он није тај најбољи и најпаметнији студент икада.

Очекујете ли веће промене на боље или на горе кад прође ванредно стање?

Нема ништа горе него да све остане исто. Очекујем да се код људи јави јача жеља за слободом и већа спремност да се за њу боре, а ја од тога никада нећу одустати.

Министарство одбране позвало је 60 грађана који су цивилно служили војску на радну обавезу од минимално седам дана у војноздравственим установама у Београду и Новом Саду, у којима ће бити смештени оболели од вируса корона.  Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор. nova. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА