Најновије

Ватрогасци заустављени у акцији због забране кретања!?

Чланови Добровољног ватрогасног друштва из Бездана су се јуче, нешто после 13 часова, упутили на интервенцију ван села, али су на мосту код царине доживели неочекивано. Службеници граничне полиције су их зауставили и инсистирали на дозволама за кретање током забране, које им још увек нису издате.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Чланови председништво ДВД Бездан су навели да их је о пожару известила Ватрогасно спасилачког батаљона из Сомбора, те да су се одазвали позиву и упутили се на интервенцију једним ватрогасним и са два цивилна возила која се иначе користе за овакве прилике. Како кажу, на терен је кренуло девет чланова Друштва, прописно опремљених у комплетним униформама.

- Припадници граничне полиције су нас међутим зауставили на мосту код царине и инсистирали на дозволама за кретање током ванредног стања. Дозволе нисмо имали, али нам је усмено одобрено, од стране надлежних органа Сектору за ванредне ситуације, односно београдском и сомборском МУП-у, да се можемо слободно кретати у случају интервенција, да није потребна посебна дозвола и да се наше реаговање у случају пожара подразумева - пренели су из председништва ДВД Бездан.

Објаснили су и да је ватрогасницима тек након изгубљених пет минута, односно обављених телефонских позива и доказивања да постоји усмено одобрење, дозвољено да наставе кретање ка пожару који је на крају успешно угашен, у сарадњи са колегама из ВСБ Сомбор.

Чланови председништва бездранског друштва, како кажу, још једном желе да упуте апел надлежнима да се удостоје и упуте писани одговор на њихове досадашње захтеве да им се одобре дозволе. Кажу да су одобрења тражили од градоначелнице, иначе командатна локалног Штаба за ванредне ситуације, али и од одговорних лица у сектору. Објашњавају и да сва њихова обраћања углавном завршавала међусобним пребацивањем одговорности, унутар Одељења за ванредне ситуације, између Ивана Глигорића и Милана Пилиповића.

- Ми смо у међувремену имали и разговор са секретаром МЗ Бездан који је исказао забринутост због ситуације и проблема са којима се суочава једно од најстаријих добровољних ватрогасних друштава у Србији, са традицијом дужом од 140 година - навели су чланови председништва. Они подсећају да је њихово подручје деловања поред Бездана и суседни Колут, као и пет викенд насеља у околини.

- Желимо да укажемо и да ДВД Бездан, и поред изостанка финансијске подршке локане самоуправе у 2019. и 2020. години, функционише и опстаје, захваљујући донацијама и „просјачењу по селу”. Поред свих тешкоћа можемо да се похвалимо да смо једино добровољно ватрогасно друштво на територији града које има два исправна и регистрована возила - истакли су из председништва.

О недаћама чланица Савеза добровољних ватрогасних друштава града Сомбора пише се пуних годину дана. Одговори надлежних изостају, проблеми се гомилају.

Прочитајте ОВДЕ  како је могуће да је цео гарнизон Прве бригаде Војске Србије заражен, 60 људи.

Извор: soinfo. org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА