Најновије

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР ШОКИРАО: Вашингтон фаворизује Србију уместо лажне државе Косово! Кривци су Трамп и Гренел, а иза свега стоји Путин!

Бивши амерички амбасадор у Бугарској Џејмс Пердју, који је и бивши помоћник генералног секретара НАТО, оценио је да Трампова администрација на КиМ фаворизује Србију као најближег савезника Русије у региону.

Путин и Трамп (Фото: Јутјуб)

Пердју пита који се потенцијални амерички интерес остварује кроз сталну дипломатију Трампове администрације, која дестабилизује тзв. Косово, малу и крхку проамеричку државу на Балкану, током глобалне пандемије? И зашто то ради Трампов тим, када су САД зауставиле Србију на силу, да почини наводни геноцид на Косову 1999. године?

"То изазива посебну радозналост, јер су САД кључни играчи у независности тзв. Косова и пошто је Косово од пробоја независности најпроамеричка земља у Европи. Међутим, америчка дипломатија данас фаворизује Србију, најближег савезника Русије у региону", оцењује Пердју.

"Омражени Гренел"

Он наводи да Трампов изасланик Ричард Гренел покушава да присили тзв. Косово да прихвати српске захтеве, као део "преговора" о нормализацији односа две земаља.

"Гренел води тренутне дипломатске напоре на КиМ. Он такође обавља место амбасадора САД у Немачкој и вршилац је дужности директора америчке обавештајне службе. То је апсурдан низ задатака за некога са ограниченим дипломатским искуством и без искуства у обавештајним подацима", пише Пердју.

Бивши амбасадор САД наводи да је Гренел био катастрофалан као амбасадор у Немачкој, ако се као стандард узме кооперативни однос са најважнијим америчким демократским савезником у Европи. Пердју истиче да немачки званичници једва чекају да Гренел оде и напомиње да је америчка амбасадорка при УН Сузан Рајс назвала Гренела једним од најомраженијих људи које је икад срела.

"Вучић националиста"

Пердју истиче да Србију данас води председник Александар Вучић, "српски националиста који користи етничку мржњу као политички алат да би добио локалну политичку подршку , као што је то урадио Слободан Милошевић 1990-их". 

Оно што, по његовом мишљењу, Трамп и Гренел сада раде на Косову радикално је одвојено од успешних америчких политика у региону.

"Амерички принцип који је у регион донео мир од 2008. године био је концепт да су границе непроменљиве и да се унутар одређених држава морају наћи политичка решења. Охридски споразум који је спречио рат у Македонији јасно каже да "нема територијалног решења етничких питања". Права, а не територије, су решење за ове проблеме... Напори које су предводили Американци у бившој Југославији били су велики спољнополитички успех Сједињених Држава у раном постсовјетском периоду. Косово је данас суверена демократска држава, коју признаје 97 држава. Али Србија је користила свој утицај да блокира чланство Косова у УН и другим међународним институцијама. Као одговор, Косово је увело стопостотну тарифу за српску робу", наводи Пердју. 

Он подсећа да је Гренел позвао Косово да укине тарифе како би наставио прекинуте преговоре.

"Док су међународне санкције и тарифе омиљена политика Трампове администрације, његово противљење легитимним тарифама као међународној полуги је више него иронично. Да би извршили притисак на Приштину да укине ембарго, Сједињене Државе обуставиле су потребну помоћ Косову. Неки званичници у Вашингтону чак су поставили могућност смањења контингента америчких трупа са Косова, неопходног за безбедност на Балкану од 1999. године".

"Непослушни Тачи"

Пердју закључује да је ово био важан фактор свргавања владе премијера Аљбина Куртија, јер се коронавирус ширио регионом. 

"Изгледа да Гренел више воли приступ косовског дугогодишњег политичара и актуелног председника Хашима Тачија, који се заложио за споразум с Београдом, чак иако то укључује територијалну размену између Косова и Београда", оценио је бивши амбасадор и додао: “Саветовао сам Тачија током личног разговора у Вашингтону пре више од годину дана, да је споразум о размени територија српски трик који неће водити нигде и да не може да верује Трамповој администрацији у било каквим преговорима са Београдом. Занемарио је мој савет”.

Постављало се много питања у вези Гренелове мисије на Косову, наставља Пердју, и поставља питања: Зашто би неко са тако ограниченим искуством и тако важним државним портфељем био укључен у преговоре између два слаба противника на Балкану? Зашто Гренел заступа проруски став у разговорима? Зашто САД дестабилизују проамеричку државу у тако крхком периоду?

"Путин иза свега"

"Нешто је овде упитно. Као предани Трампов ентузијаста, Гренел може једноставно хтети да удовољи свом шефу по сваку цену. Али у томе постоји нешто забрињавајуће, поготово јер имам дубоке сумње у Трампову везу с Владимиром Путином. Сумњам - без доказа - да је Путин изнео своје проруске ставове Трампу, нагласио да су Албанци муслимани, а затим тражио од Трампа помоћ у преговорима", износи своје тврдње Пердју.

Он даље наводи да је Трамп "свог локалног слугу, агресивног и непријатељског Гренела, учинио главним човеком на Косову и да је то био поклон Путину који ужива у подстицању било које невоље у Европи".

"Гренелова мисија на Косову ризикује да изазове нестабилност на Балкану и не служи америчком државном интересу. Садашња америчка политика на Косову у најбољем случају би се могла дефинисати као дипломатска неспособност, а можда чак и званична злоупотреба".

Пердју поручује да док се Ковид-19 шири Америком  и Европом, Гренел коме недостају знање, искуство и дипломатска способност, не би требало да подстиче сукобе на Балкану,

"Уместо тога, Сједињене Државе требало би да промовишу стабилну владу на КиМ која се носи са тренутном здравственом кризом. Однос између тзв. Косова и Србије дугорочни је проблем који заслужује озбиљну и професионалну пажњу, а не политике које иду у корист српским и руским интересима", каже на крају Пердју.

Прочитајте ОВДЕ шта је Душан Теодоровић поручио председнику Србије Александру Вучићу.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА