Најновије

КОН САОПШТИО НОВЕ ВЕСТИ! Корона ушла у КБЦ Дедиње! 292 новозаражених вирусом, преминуло још 7 људи (ВИДЕО)

Епидемиолог Предраг Кон саопштио је да је у Србији у последњих 24 сата још седам особа преминуло услед вируса корона, укупно 58, уз још 292 потврђена случаја вируса, укупно 2.200.

Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

Кон је рекао да је од последњег извештаја тестирано 1.192 особе, од којих су 292 биле позитивне.

Хоспитализовано је 1.197 особа а на респиратору је 101 пацијент.

До данас у 15 сати у Србији су тестиране 8.552 особе које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

У последњих 24 сата имали смо још седам преминулих од Ковида 19, укупно 58 преминулих, навео је Кон.

Три су особе мушког, а четири женског пола, просека година 64,5, прецизирао је Кон.

Он је додао да је међу укупнп преминулима - 42 мушкарца и 16 жена.

Корона растрострањена широм Србије

Корона вирус је распрострањен скоро у читавој Србији, а највише је поврђених случајева у Београду 876 особа, што је скоро половина, а затим иду Нишу 90, Новом Саду 86, Цхуприји 83 и Вајеву 59, саопштио је Предраг Кон.

Кон је изнео податке о броју оболелих по градовима: Београд 876 (49,6 одсто), Ниш 90 (5,1 одсто), Нови Сад 86 (4,87 одсто), Ћуприја 83 (4,7одсто), Ваљево 59 (3,34 одсто), Крушевац 55 (3,11 одсто), Чачак 32 (1,81) одсто и Лесковац 30 (1,7 одсто).

Затим иду, додаје Кон, Крагујевац 28 (1,59 одсто), Параћин 27 (1,53 одсто), Врање 25 (1,42 одсто), Зајечар 25 (1,42 одсто, Јагодина 24 (1,36 одсто), Панчево 22 (1,25 одсто), Нови Пазар 21 (1,19 одсто), Сурдулица 19 (1,08 одсто), Суботица 16 ( 0,91 одсто), Ужице 15 (0,85 одсто), Пожаревац 13 ( 0,74 одсто), Краљево 12 (0,68 одсто), Косовска Митровица 11 ( 0,62 одсто) и Пирот 11 (0,62 одсто).

У осталим градовима су једноцифрени бројеви потврђених случајева, додао је Кон.

Заштита медицинских радника постаје приоритет

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да после случаја појаве вируса на Институту Дедиње медицински радници и њхова заштита постају приоритет.

“Овај случај показује да је улазак вируса у здравствене установе сасвим могућ, што треба што пре сузбити", подвукао је он.

Кон сматра да је корона вирус у КБЦ Дедиње ушао преко пацијената.

Кон је објаснио да се ради о случајевима који су били у инкубацији, и који су након операције развили повишену температуру.

Због дужег периода температуре извршено је тестирање које је било позитивно.

На питање да ли је сигурно да је болест донео пацијент, Кон је указао да полази од тога, али да постоји и друга могућност да је неко од здравствених радника имао неки асимптоматски облик, али да је логичије да се ради о пацијенту, пошто се болест испољила после операције.

Рекао је да особе које носе вирус, а немају симптоме, далеко теже преносе вирус, а када носе заштитну опрему ни не могу га пренети.

Кон је пренео да је на институту Дедиње тестирано 297 особа, од којих је 67 здравствених радника и девет пацијената који су позитивни на вирус корона.

“Код пацијената су све благе форме, а код здравствених радника, од којих је 11 лекара, у шест случаја су благе форме обољења, а у 61 асиптоматске, то јест немају никакве знаке болести”, објаснио је он.

Рекао је да је ово нова ситуација о којој ће се расправљати на Кризном штабу где треба донети додатне одлуке везано за тестирање пре операција.

Рекао је да, када се открије инфекција код медицинског радника он се удаљава са посла док не буду извршена два негативан тестирања.

Истакао је да се због актуелне ситуације отказују све операције које нису хитне.

Такође је пренео податке о старачком дому “Стара пруга”, где је заражено 15 особа.

“Сви заражени су добили неопходну негу, а четири корисника који нису инфицирани су измештени, те се дезинфекција објекта врши данас”, казао је Кон.

Рекао је да је важно да приватни старачки домови примењују препоруке Министарства здравља.

Број тестираних сваки дан све већи

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да се број тестираних на корона вирус повећава из дана у дан и додао да очекује да у току ове недеље тај број на дневном нивоу буде 1.500.

Он је рекао да је задовољан бројем тестирања, али не у потпуности.

“Оно што је јако битно, то је да су сви са благим симптомима или без симптома што нама, који се дуже бавимо овим послом, нешто значи, али не бих да прејудицирам. У сваком случају, то је много боље него да су већина са тежим или средње тешким симптомима”, рекао је Кон.

То и јесте важно да се евентуални носиоци вируса открију што пре, односно што раније.

Додао је да се размишља о томе да се пређе на што шире тестирање.

Тестирано 868 здравствених радника, 160 било позитивно

Заменица директора Инситута “Батут” Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да је до сада тестирано 868 здравствених радника, од којих је 160 било позитивно на присуство вируса.

Кисић је навела да у укупној структури оболевања здравствени радници чине 8,38 одсто.

“То је укупно оптерећене оболевања у здравственим установама”, рекла је Кисић Тепавчевић.

Кисић-Тепавчевић: Примери опоравка дају наду

Дарија Кисић-Тепавчевић рекла је да примери особа који су скинути са респиратора, а потом спонатно дишу и опорављају се, дају наду да ће бити још таквих случајева.

Кисић-Тепавчевић је упитана за здравствено стање особа на респираторима, рекла да не може да говори о томе, али је додала да се свакако ради о критичном стању, чим се неко налази на том уређају и захтева вештачко дисање.

“Охрабрујуће је да смо имали случајеве где је постепено долазило до спонтаног дисања. Стално наводимо први пример, младића 85-то годиште, који је успешно скинут са репиратора, који спонтано дише и који се опоравља. То су особе без других придрузених стања која компликују ситуацију, и видимо да је могуће И надамо се да ће бити даљих примера”, подвукла је она.

 

Прочитајте ОВДЕ зашто имунолог Срђа Јанковић тражи увођење 24-сатовног полицијског часа.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА