Најновије

Зашто НАТО не жури да помаже у борби против короне?

У време пандемије вируса корона чини се да је право време да се активирају међународне организације и савези, као што је НАТО, који се декларише као гарант сигурности целог западног света. Међутим, стручњаци сматрају да је Алијанса лишена права гласа и да њоме управља Пентагон.

НАТО војска (Фото: army.mil)

Како преноси телевизија „Звезда“, Алијанси је по Уставу одређено да ефикасно одбија све спољне претње и да штити цивиле, укључујући и војну медицину.

Новинар подсећа да су Италија и Шпанија, које су у борби против пандемије изгубиле више од 20.000 својих становника, више пута тражиле помоћ од Алијансе, још док су многи људи могли бити спашени.

Међутим, према речима директора Института за политичка истраживања Сергеја Маркова, Алијанса је лишена самосталног права гласа и њоме управљају из Пентагона. Како истиче стручњак, америчком Министарству одбране није стало до Европљана који умиру.

– Бирократија НАТО-а потчињена је само једној структури – Пентагону и ради само у његовим интересима. Да ли Пентагон има неког интереса од лечења заражених у Италији? Никаквог, њих баш брига – истиче стручњак за „Звезду“.

Како се наводи, НАТО би требало да поседује резерве у случају војних операција, што важи за сваку војску света. Мобилне болнице, лекови, специјална опрема – све оно што недостаје Европи која се бори са пандемијом.

Међутим, према мишљењу генералног директора Института за регионалне проблеме Дмитрија Журављова, „НАТО нити има средства да помаже обичним људима, нити разлога“.

– Да, НАТО је формиран као војни савез, али само се назива ’одбрамбени‘. У суштини је офанзивни. Због тога медицинска сфера никад није имала значај за Алијансу – рекао је Журављов.

Закључује се да је управо офанзивна доктрина довела до тога да НАТО фактички не поседује медицинске јединице. Због тога нимало не чуди што су, сазнавши за руску помоћ Италији, исказали суздржано незадовољство.

Пандемија вируса корона захватила је око 200 земаља, заражено је више од милион људи, док је око 50.000 умрло.

Пентагон тражи 20 милијарди долара за невиђену милитаризацију Индо-пацифичке регије! Више о томе ОВДЕ!

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА