Најновије

ДОКТОР КОН О ПОТПУНОЈ ЗАБРАНИ КРЕТАЊА И ЗАТВАРАЊУ ГРАДОВА: Ево да ли ће бити уведене најоштрије мере

Ефекте најдужег полицијског часа који је трајао 40 сати, видећемо тек следећег викенда. Тренутно смо у самом врху епидемије корона вируса који ће трајати целе ове, пете и наредне, шесте недеље, а на шта нам указује повећан број људи који су на респиратору. Чак и прилично рањен, са повремено озбиљним искакањем кадра због оболевања, здравствени систем и даље функционише, каже у интервјуу за Телеграф епидемиолог Предраг Кон, начелник Јединице за заразне болести Градског завода за јавно здравље у Београду и члан Владиног Кризног штаба за борбу против КОВИД-а 19.

Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

Заражавање лекара овом болешћу значајно отежава посао, што је, како објашњава, као у време годишњих одмора, с тим да је у време одмора смањен и прилив пацијената а сада није тако.  

Месец дана је од како је вирус стигао у Србију. Где смо сада у односу на пре месец дана.

- Заправо, ово је 32. дан. Ми се сада налазимо у јеку епидемије. Она је приближно ублажена свим мерама које имамо а сада имамо и највише проблема како због заражавања лекара, медицинског особља уопште, тако и због разних појединачних проблема који се гомилају везано за изолацију, за труднице, породиље, понашање... Најзад су прорадиле КОВИД амбуланте, то кажем јер је било планирано десетак дана раније да прораде, и у њима је могуће тестирање. Дакле, сада почиње интензивније узимања узорка. Сада имамо још 6 лабораторија које могу да раде, почеће озбиљније прикупљање узорака и то нам је најзначајније као и што већа изолација.

Паралелно са тим повећава нам се број оних који су на респиратору, што указује на то да смо у озбиљном самом врху епидемије. Тај врх ће трајати целе пете и шесте недеље, а после ћемо видети. Видећемо за те две недеље да ли ћемо све планиране капацитете попунити или ћемо и даље имати простор. За сада се стиче утисак да ћемо имати довољно простора и довољно респиратора да не уђемо у кризну ситуацију.

Међутим, дешава се да се откривају заражени не само лекари него медицинско особље уопште, што значајно отежава посао. То је отприлике као када имате одуство у време годишњих одмора, али за време одмора је углавном смањен прилив, а овде имамо повећани прилив пацијената.

Тако да се сада адаптирају читаве болнице, и све се адаптира на ситауцију одсуствовања лекара и медицинског лекара. Заражено особље се издваја, колико год да кадра недостаје, наставља се са радом.

Почело је узорковање на Сајму тако ће бити и на осталим привременим објектима, према томе, прилично рањени са повремено озбиљним искакањем делова кадра, здравствени систем и даље функционише, с тим да је направљен систем занављања кадра. 

Више се неће чекати на резултате 5 или 6 дана?

- Ја се, искрено, надам.

Које мере које до сада нису употребљене је још струка препоручила Влади, а које могу бити ако се не опаметимо у пику заразе. Ту не рачунамо полицијски час.

- Осим техничких ствари које треба дорадити да систем ефикасније функционише, ми немамо ништа осим полицијског часа од 24 сата и евентуално, затварања градова. Било је приче о затварању градова, али немамо јединствено мишљење о томе да је то корисно, тако да за сада то одложено. Ако се буде издвојило неко жариште тако јасно, онда има смисла за тако нешто. Нормално, најзначајније жариште је Београд, али је то и најозбиљнија одлука. Питање је и колико је заиста неопходна таква мера, ако су они сви који су оболели и који су контакту успешно изоловани.

Ми једино што можемо да знамо и што нам показује је број новооболелих откривених случајева. То нама показује где смо и шта је урађено.

Три земље које би могле да постану највећа жаришта епидемије у Европи. Да ли њих чека италијански и шпански сценарио прочитајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА