Најновије

ИСПОВЕСТ КАПЕТАНА ДРАГАНА: Боравак у затвору је за мене био као мисија! Лепоглава је као нацистички логор

Драган Васиљковић (65) познатији као Капетан Драган, пуштен је пре неколико дана из хрватског затвора Лепоглава, у којем је робијао јер га је Хрватска осудила за тзв. злочине почињене током рата деведесетих година.

Капетан Драган (Фото: Медија центар Београд)

Он је, у интервјуу за портал pink.rs, описао како је третиран најпре у затвору у Солину, где је провео три године.

-Солин је био изненађење, официр који ме је примио, тада сам још пушио, запалио је цигарету са мном и сео прекопута мене и питао ме је какав је пут био, нису ми стављали лисице, дошао сам као туриста, нико није приметио да ме спроводе - присетио се капетан Драган.

Како каже, однос према њему је био добар од првог дана, док је, додаје, у Аустралији било другачије.

-То је био прави затвор – каже он, додајући да је према њему у Солину однос био коректан од првог до последњег дана.

Он се присетио и да је храна била тамо изврсна, те да се угојио 25 килограма.

-Нисам могао да верујем када сам први пут добио оброк тамо, то је толико било лепо, колач, ђус, главно јело – присетио се капетан Драган, додајући да је жељан свега био.

Како каже, спријатељио се са људима у затвору и нагласио да нема те политике која би то пријатељство уништила.

-Ја сам провео три године тамо, доживео сам срчани удар, њихове медицинске сестре и целокупна служба су водили рачуна о мени.

-Један стражар ме је тамо у рано јутро одвео у болницу на своју одговорност и захваљујући његовом брзом интервенцијом и присебношћу уградили су ми стент и након два дана ја сам се осећао боље него икада у животу – рекао је он.

Како каже, он је тада престао да конзумира цигарете, смањио је унос кофеина, И живи здавим животом.

Како каже, ни у једном затвору у ком је био није имао сукоб ни са једним затвореником.

-Хрватски затвореници су ми пружили руку, ословљавали су ме са "Ви", то је било једно поштовање и од стражара. Сви са којима сам имао контакт имали су једно поштовање, нисам имао ту проблема – истакао је.

Напомиње да је проблем био са онима који се крију, које не видите, одозгоре.

-То је кукавичлук, они немају директан контакт са вама, онда нареде "држите га ту", "немојте да дозволите да амбасадор дође са лимузином да га одвезе, него марицом, са лисицама на рукама" и наравно та нацистичка дискриминација која је толико очигледна у Лепоглави поготово - рекао је Васиљковић.

-Ту је и дискриминација у хрватском у суду, у судским процесима, у стандардима према Србима. На пример, не постоји ни један Хрват који је осуђен за некакав напад, а да је лежао у затвору две трећине казне, чак ни онај њихов Степинац - рекао је капетан Драган.

Лепоглава-нацистички затвор

- То је нацистички логор. Имате жицу, керове... Затворенике буде на сваких сат времена. Тога више нигде у свету нема. Они терају човека старог 74 године да пређе 514 степеника да би добио храну, а не дозвољавају да му ико донесе - испричао је Васиљковић.

Он је истакао и да је, против свих могућих правила, у изолацији провео чак 11 месеци, напомињући да баш нема ништа лепо да каже за Лепоглаву.

Затвор као мисија

-Ја сам у једној специфичној ситуацији, ја сам затвор доживео као неки задатак, као неку мисију, када сам изашао из затвора нисам се осећао као да сам био у затвору него сам имао осећај као када сам се вратио из Крајне где сам имао мисију или из Африке где сам био…- рекао је Васиљковић.

-На таквим мисијама није угодно, и ја мислим да ми је далеко било лепше у затвору него у Крајини, јер сам тамо морао да пузим по минским пољима, нико није пуцао на мене – истакао је он и додао да је проблем у систему Хрватске.

-Хрватска је један нацистички систем, ту нема дилеме – каже он.

Истиче да ни сам не би поверовао у то никада да није отишао тамо.

-Некога држите затвореног само зато што је Србин, осуђеног на дугодишњу робију без и једног јединог проверљивог доказа, на основу изјаве тзв. сведока који имају једино часну хрватску реч, чија је довољна реч без икакве утемељености и доказа да би се Србин осудио на максималну казну- то је нацизам - сматра он.

- Они немају стида. Када кажем Хрвати, то се искључиво односи на људе који живе унутар хрватских граница. Пуно Хрвата је напустило Хрватску и ја пуно имам пријатеља међу таквим људима - напомиње капетан Драган.

Како сматра, боји се да су Хрвати толико застранили да не могу да се "поправе".

Политичке воде

-Дошло је време да се према Хрватској направи неки реципроцитет, када они ухапсе једног Србина, ми бисмо требали бар два Хрвата да ухапсимо - рекао је капетан Драган и истакао да жели да стане за говорницу у Скупштини да пренесе поруку, јер то дугује затвореницима чији жели да буде глас. 

Русима против САД довољна је и једна ракета. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: pink.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА