Најновије

ОД ГЕТА ДО ШУМЕ: Ултра тркач Србија - Београдски синдикат трчања

Први дан септембра 2013. Кеј на Дорћолу. Била је недеља, школска година није још почела. Прелепо време. Брдо ужурбаних људи, придошлих породичним аутомобилима са свих страна града. Паркинг сервис још није сравнио земљиште код аутобуске станице, да ту за ситне паре отвори златни рудник. Тако да су многи минимум дупло више времена и бензина потрошили у потрази за два слободна квадрата тротоара или травњака за ауто. Међу свом нервозом средњег и нижег менаџмента, у грозничавој журби да одради викенд виђање са децом, тешко да би ико обратио пажњу на шесторицу мушкараца у опреми за трчање. Након међусобног упознавања на вежбалишту испред зграде, у којој сам више од две деценије (од њене конструкције до своје двадесетипете године) становао, најћелавији и најстручнији међу нама је објаснио предстојеће загревање, вежбе снаге и трасу заједничког трка. 

Бошко Ћирковић Шкабо (Фото: Хелм Каст)

Пише: Бошко Ћирковић – Шкабо

Био је то Далибор, који ми је коју недељу пре тога, готово пола године након мог ватреног полумаратонског крштења, послао мејл са предлогом стручно осмишљених и надзираних групних припрема за трчање следеће маратонске трке у Београду. Ја сам позвао Србу, Далибор брата Горана, старог другара Лазу и његовог брата Дулета... Свидели су ми се: екипа, радна атмосфера и садржај тренинга. Првог тимског, још од давних неуспешних кошаркашких дана. У годинама које сам провео по теретанама свако је нешто индивидуално импровизовао, у потрази за масивнијом руком и набуџенијом сисом. Одједном се ваљало групно ангажовати, за заједнички спортски циљ, сам против себе у остварењу истог. Ланац снажан колико његова најслабија карика... И ауторитет, тренер, сенсеи... Човек коме смо од старта поверовали, његову реч претпоставили својим намерама, жељама, физичким и психичким импресијама...  Или како је он сам, додуше доста касније, лепо формулисао: „Поверовали сте у моју лаж.“ Временом сам научио да се до истине стиже само поштеним радом. А кад су сви „најпаметнија“ много се паметује а мало ради.
Следећи тренинг је одмах заказан за седам дана, у Кошутњаку. На Далиборовом домаћем терену. Шума је давала много више могућности за изградњу, у коју смо намеравали да се упустимо. Срба је исцимао буразера Салета и још брдо његове екипе младих спортиста. Инстант сам се одушевио том шумом, у коју сам до тада баш слабо практиковао да залазим. Како су дошли: први тренинг у свитање, први тренинг по киши, први по снегу, први ноћни са лампама...тако нам је корење све дубље урастало у блато.

Од тада,  закључно са недељом 15.3.2020. и увођењем ванредног стања због епидемије ЦОВИД19, није прескочен ни један викенд. Далибор ће, самокритичан и перфекциониста какав јесте, сигурно рећи да нисмо богзна шта заједно постигли за сво то време. Али, дозволићу себи да, као ипак старији и искуснији по питању неформалних група (БС је настао више од 14 година пре УТС), констатујем како је остварено доста лепог и доброг. Заједнички раст екипе, по мом искуству, обично и напредује системом „три корака напред, два назад“. Поготову из перспективе најодлучнијих и најактивнијих припадика.  Бројност није баш увек предност. Крајње достигнуће смо вероватно најбоље опевали у синдикалном стиху: „...почело ко рима, па је прерасло у покрет, сад је философија.“ А „Ултра тркач Србије“, тог 1.9.2013. рођена заједница, је баш као и БС пре ње: почела од акције тј. тренинга за маратон, на крилатици„Ко сме тај може“, коју је Далибор издвојио из чувене реченице Војводе Живојина Мишића; прерасла у покрет људи који заједно: организују тренинге и дружења у природи, путују на трејл трке у земљи и ван ње, покрећу и суделују у хуманитарним и еколошким акцијама; са константном тежњом да се то преточи у философију живљења и потпуно примени „ван стазе и тренинга“, пре свега у породици и на послу.  

Наравно, синергија у свакој од тих области би могла бити већа, а сигурно би до појединачних акција дошло и без постојања УТС. Свако од припадника заједнице је искру већ морао имати у себи. Али чињеница да група постоји, делује и (споља гледано) константно напредује је и обавезан услов  за пут  од „риме“ до „философије“ тј. идеје. Тест ваљаности идеје је идентичан тесту успеха учитеља или редитеља:  она би, баш као вештина и знање следбеника,  требало да надживи и надвиси своје творце. Као део БС братије, годинама, буквално свакодневно, у физичком и виртуелном свету, добијам дивне поруке веома успешних младих људи. Оне сведоче да смо им у кључним моментима одрастања својим речима и делима помогли, дали пример или указали на неке шансе и опасности  „дуге улице којом ходаш“. Све чешће ми се то дешава и као препознатљивом делу УТС. Људи нам се захваљују што смо их мотивисали и покренули, не само по питању тренинга. Знам да се и Далибор сусреће са тиме. 

Посебно ми је драго због тога. Већини људи живот протутњи без учешћа у стварању ичега вредног помена. А ја сам већ имао привилегију да два пута сведочим оваплоћењу трудом нахрањене визије и узгајању идеја која се не могу квантификовати, нити купити; које не постоје ни у једном регистру привредних друштава или невладиних организација; које функционишу без пописа чланства и уплате чланарина; чији садржаји нису безвредни, већ бесплатни; чија гравитациона сила нису бројевима изражени интереси већ осећања, као резултат интересовања... На жалост, баш као ни у музичком свету, окружење већински не чине сродни ентитети. Штавише, из прилично сличних разлога (ћирилично писмо, Србија у називу, превише философије, „пререлигиозност“...), смо често окарактерисани као досадна „секта“. Али то није разлог за очајавање, одустајање од себе и потпуно приклањање шареној лажи вестернизоване либерелнокапиталистичке фазе у реализацији коначног трансхуманизма. Штавише, само учвршћује у уверењу да нису битни: „пејс“ групе на маратону, „прсонал бест“ на 12 сати, „елевација“ на Фрушкој или Истри, колико је Монт Евереста  сабијено у „Тор“... Битно је да се СВИМ СРЦЕМ тренира и живи... пре свега ван ових мука које сами бирамо... Битно је да се СВИЗАЈЕДНО крећемо ка ЦИЉУ У КОМЕ КРАЈА НЕМА, до кога МОЖЕ само КО СМЕ, само КО НЕ ЗНА ЗА СТРАХ...СМРТ НЕ ПОСТОЈИ ЗА ДИСКРЕТНЕ ХЕРОЈЕ..идеје могу (п)остати засита бесмртне. 

Текстове Бошка Ћирковића Шкаба можете читати у рубрици СТАВ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА