Најновије

ТИОДОРОВИЋ: Раст броја заражених до Ускрса! Ево кад ће вирус почети да страда (ВИДЕО)

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже за РТС да су стручњаци углавном сагласни да би до Ускрса требало да буде период када ће расти број оболелих. Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић истиче да је епидемија под контролом и да у КЦ Војводине има довољно опреме. Mинистар здравља Републике Српске Ален Шеранић указује на то да је епидемија отишла ван сфере здравства и оцењује да је искуство политичара важно у доношењу мера.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић (Фото: Јутјуб)

Бранислав Тиодоровић, који је члан здравственог кризног штаба, истакао је у специјалном издању емисије Око поводом епидемије коронавируса у Србији, да је врло важна истина да је Србија прва у Европи формирала такав облик организовања и сматра да је то био прави потез.

"Може се рећи да ово функционише на један сасвим примерен начин", оценио је Тиодоровић.

Напоменуо је да полемика са политичарима нема, јер се стручњаци договарају и доносе став који је стручно поткован и заснива се на аргументима.

Политичари, са премијерком Брнабић и председником Вучићем на челу, заузимају простор у оном делу који њима припада, простор државног система, али ниједна одлука није донета а да претходно нису консултовани стручњаци, истиче Тиодоровић.

Наводи да су стручњаци предложили да се обезбеди социјална дистанца.

"Било је неопходно да се уведе полицијски час. Ту нема дилеме. Ово није питање демократије, ово је питање цивилизације. Треба бити свестан ситуације да штитите и своје здравље и здравље других", поручује Тиодоровић.

Сматра да 24-часовна изолација, ако се постојеће мере буду поштовале, неће бити потребна.

"Зато смо прихватили да буде ограничење суботом, недељом како је спроведено, а ефекте ћемо видети за пет-шест дана", наводи Тиодоровић.

"Тенденција благог пада појавиће се до краја априла"

"Највећим делом ми епидемиолози се слажемо да би до Ускрса требало да буде период када ће расти број оболелих. Наша улога је да та крива буде што пре спуштена што ниже, да развучемо епидемију, да добијемо дане када ћемо имати мање умирања, мање заражених", навео је Тиодоровић.

Ако то успе, онда ће се до краја априла појавити тенденција благог пада, а у мају, рачунајући да буде топло, вирус ће почети да страда од ултраљубичастих зрака, јер не може да издржи температуру преко 23 степена.

"Он ће да угине, али то не значи да ће потпуно да нестане. Опрезност остаје", упозорава Тиодоровић.

Сигурно је да ће се разболети око 60, 70 одсто, питање је само у ком интервалу, каже Тиодоровић и додаје да то сви кажу, као Ангела Меркел пре месец дана.

Истиче да је важно да се тешко оболели правилно збрину.

"Осамдесет одсто људи нема симптоме, или има веома благе. У томе је главни проблем. 20 одсто ће имати од средње до тешке клиничке слике", додаје он.

Кад прође тих 60, 70 одсто, напомиње Тиодоровић, имаћемо колективни имунитет.

Зашто Војводина има бољу епидемиолошку слику

Зоран Гојковић, који је и лекар и политичар, истакао је да је одлучујуће да у оваквим стварима политичари морају да слушају струку, која опредељује шта ће се десити у будућности.

"Када причамо о политичкој одлуци, политичка одлука је да се слуша струка, политичка одлука је да је здравље једног грађанина веће од било чега. Политика је ту да пружи сву могућу помоћ струци", рекао је Гојковић.

Говорећи о томе да Војводина има нешто боље епидемиолошку ситуацију него централна Србија, Гојковић наводи да је 90 одсто болница у Војводини павиљонског типа, са више зграда, па постоји могућност да се пацијенти ротирају и премештају из једне у другу зграду.

Такође, како је додао, Војводина у односу на југ Србије има мањи број повратника који су на раду у иностранству.

"То је један од фактора који је утицао да епидемиолошка ситуација у Војводини буде другачија, али сигурно је и до менталитета, јер су Војвођани мирнији и дисциплинованији", указао је Гојковић.

Наводи да је у Војводини сада више од 260 пацијената код којих је дијагностикован вирус и да је у згради Новосадског сајма, која је јуче активирана, до 19.00 било 39 грађана.

"Држимо епидемију под контролом, немамо наглих искакања", каже Гојковић.

Шеранић: Eпидемија отишла ван сфере здравства, важно искуство политичара

Ален Шеранић је указао да је епидемија отишла ван сфере здравства и има утицај на све делове друштва, и оценио да је зато искуство политичара важно у доношењу мера.

"Kомфор појединца не сме да буде изнад интереса заједнице", рекао је Шеранић.

Подсетио је да су у РС већ око 10. марта затворили све школе и ишли са рестриктивним мерама у Бањалуци.

Гојковић: У КЦ Војводине има довољно опреме

Упитан за писање новинарке Ане Лалић да није било довољно опреме у КЦ Војводине, који је посетила и екипа РТС-а, Гојковић је рекао да опреме има довољно.

"Клинички центар је од почетка кризе и месец дана пре кризе имао опрему која је неопходна у овим случајевима. Наравно та опрема без помоћи Кине, без великог рада нашег руководства не би била довољна.

Истакао је да се у тој установи није заразио ниједан здравствени радник, а да се једна сестра заразила изван Клиничког центра, што је доказано.

Трампову скупу грешку ће народ плаћати деценијама. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА