Најновије

ДАЧИЋ: Није ово време за политичке игрице и препуцавања (ВИДЕО)

Нема предаје у борби против короне, као што нема предаје ни одустајања када је у питању битка за Србију на дипломатским пољима, поручује први потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић.

Дачић (Фото: Јутјуб)

У разговору за Српски телеграф шеф дипломатије истакао је да је сада тренутак да се покаже јединство, солидарност и поштовање мера заштите како би се сачували животи грађана током пандемије коронавируса.

Цео државни врх позива на јединство. Међутим, Ђилас позива на кршење полицијског часа, пензионере да изађу у шетњу, да вирус није шишмиш...

- Па да ли је то нормално?! Једини начин да сачувамо људе јесте социјално дистанцирање. То не кажем ја или Вучић или не знам ко. То је захтев стручњака, истих оних који су радили и у време када је некадашња Ђиласова странка била на власти. Сви су угрожени - и млади и стари. Шта нам вреди све друго ако нам људи страдају, као што је то био случај у Италији, Шпанији или сада у Америци. Знате, корона ће једном проћи, сви се надамо ускоро, али ови који стално подривају државу, који на све стране раде против интереса Србије, који сада делују и против грађана, е ти су гори од сваке короне.

Минирали су и вас током кампање за повлачења признања независности Косова?

- Јесу, измишљали су свакакве приче. Ако већ не могу или неће да помогну, не треба да одмажу. Није ово време за политичке игрице и препуцавања, време је да удружимо снаге. Срби су борци, прегрмели су свакакве недаће. Победићемо и у овој борби. Исто као што у међународној арени бележимо све више победа.

Има ли сада простора за политику или дипломатију?

- Цео свет је фокусиран на борбу против пандемије. Све што се сада ради је у функцији превазилажења проблема.

Ангажовани сте на организовању повратка и помоћи нашим грађанима који су остали ван граница Србије.

- Досад смо вратили више од 4.000 људи, половина њих је превезена авионима, половина се у земљу вратила аутомобилима, аутобусима... Србија мисли на своје грађане и жели да помогне. Међутим, Влада није туристичка агенција. Било је људи који су вапили да их вратимо, а кад пошаљемо авион, они се не појаве јер им, на пример, није истекао туристички аранжман. За државу, за све грађане Србије, као и за те људе који су вам земље, најбоље би било да остану тамо где су. Апелујем на људе да буду одговорни, да мисле и на себе и на своје породице и окружење, да не излажу ризику ни себе ни своје ближње.

Када помињемо друге државе, Србија је значајну помоћ добила од Пекинга. Ви сте у Кини били када је епидемија била на врхунцу?

- Кинези су показали да су нам пријатељи. Не само слањем опреме већ и стручњака који су и данас у Србији и сарађују са нашим лекарима. А што се одласка у Кину тиче, јесте био сам први шеф дипломатије који је ишао у Кину током пандемије. Они су се изборили са пандемијом, изборићемо се и ми.

Стигла је помоћ од Русије. На вези сте са руским шефом дипломатије. Шта вам каже Сергеј Лавров, чија је посета Србији одложена због короне?

- Лавров је велики пријатељ Србије. Увек је спреман да помогне. И Русија и Кина делима су доказале да су нам пријатељи. Поред тога, и Америка је променила приступ, за разлику од неких прошлих времена, Вашингтон данас жели да чује став Србије, да разговара са Србијом и уважи наше интересе.

А Европска унија. Они се баш нису показали на делу?

- То нам много тога говори и треба да извучемо поуке.

На пример?

- Када је криза, свако гледа само себе, своје интересе, своје грађане. Србија јесте на европском путу и то јесте наш циљ на којем радимо. Али баш као и ЕУ, и ми морамо да гледамо своје интересе.

Маске су спас

Кад упуредите мере које сте видели да се примењују у Кини и ове код нас, шта видите као нашу грешку?

- Маске. Тамо су сви људи носили маске. То је најбоља заштита. Нико на улицу, ма нигде, није изашао без маски. Били су изузетно одговорни и то је један од разлога због којих су они успешно савладали пандемију. Код нас људи то не схватају озбиљно, а то је најефикаснији начин да заштите себе, али и друге.

Нема пољубаца док траје корона

Како се ви штитите, које мере поштујете?

- Носим маску, рукавице, имам и заштитно одело. Контакти су смањени на минимум...

А пољупци? Ипак сте познати као неко ко се поздравља са три пољупца.

- Не, нема пољубаца, нема ничега док траје корона. Са свима на прописаном одстојању.

Страхује ли ваша породица с обзиром на то да сте због посла у контакту са различитим људима?

- Није им свеједно, али с друге стране, навикли су да уз мене иде ризик. Баш због посла који обављам, путовао сам у различите државе света, где има свакаквих болести.

Велики губици турске војске у Сирији забринули Ердогана! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА