Најновије

У КАРАНТИНУ ЉУДИ ПОЛУДЕЛИ ЗА ФИЛМОВИМА ЗА ОДРАСЛЕ СА ОВОМ ТЕМАТИКОМ! Да ли је ово вама нормално?

Ако сте ових дана похотнији него иначе и осећате се помало чудно због тога с обзиром на то да се чини као да се цео свет распада око вас док ви размишљате само о сексу, можда ће вас утешити спознаја да нисте једини.

Илустрација (Фото: принтскрин)

Судећи према интернет претраживачима, у доба изолације и карантина јако велики број људи чезне за сексом. Људи непрекидно твитују о томе како су напаљени, порнићи су траженији него икада, помама влада и за порнићима с новом корона тематиком, шаљу се ласцивне поруке бившима као да сутра више не постоји. Па сва та ускомешаност око секса натерала вас је можда да се запитате у чему је ствар. Је ли људима само бескрајно досадно или нагли скок хормона има неке везе са опасношћу са којом смо суочени. На питање одакле толика напаљеност у ова тешка времена др. Џастин Лехмилер, психолог с Института Кинси, одговара да постоји више фактора који су довели до тога.

На првом месту је чињеница да је много људи по читав дан код куће и има више времена него иначе, а лишени су уобичајених друштвених активности. Школе не раде, ради се краће и од куће, отказана су сва друштвена догађања и затворена сва места окупљања. Та незгодна комбинација вишка слободног времена и мањка прилика за дружење заправо је разлог зашто се толико људи ових дана досађује и зашто одједном више размишља о сексу него икад пре: нису исцрпљени и под стресом након целог дана на послу, него свежи и спремни за акцију, а немају куда отићи.

Секс као одбрамбени механизам?

Други фактор је, по мишљењу др. Лехмилера, то што многи почињу осећати страх од болести и смрти и, чак и ако не мисле да ће коронавирус убити баш њих, одједном је смрт уопштено постала стално присутна у мислима свих нас. Разлог је то што је пажња медија фокусирана на коронавирус, а њега прате смрт и смртност који су тако постали свакодневна тема. Психолози су још давно открили да страх од смрти може пробудити полну жељу и подстаћи сексуално наглашена понашања, што се тумачи као својеврстан механизам одбране нашег ума од таквих црних мисли. На пример, нека истраживања  су показала да људи, кад су присиљени размишљати о властитој смртности и смрти, показују више занимања за случајан секс. Знамо да је секс активност која многе од нас чини „живим“ па нас не би требало чудити што пандемија која је људе сатерала у њихове домове побуђује интерес за оним активностима које нам пружају управо такав моћан осећај да смо живи.

Осећај претећег краја

Често се у разговорима о коронавирусу чује апокалиптичан призвук као да је ова пандемија на неки начин крај света, барем крај онаквог света и живота какав смо досад познавали и на какав смо навикли. То се помало претвара у својеврсну фетишизацију коронавируса и довољно је, каже Лехмилер, мало прошетати порно страницама па да видите да се, кад упишете појам „коронавирус порнић“, отвара на стотине свакојаких страница. За оне које занима, то су порнићи у којима има много рукавица, маски па чак и заштитних одела која наликују на она које носи медицинско особље у блиском контакту са зараженима.

- Као друштвени психолог, то ме нимало не изненађује јер знамо да појмови који се траже на порнографским страницама увек одражавају тренутачну културолошку ситуацију, било да је реч о летовањима и годишњим одморима, популарним видео играма, славним особама које су у фокусу јавне пажње и слично. Људска бића су бесконачно креативна кад је у питању секс и имају способност фетишизовати дословно све - објашњава Лехмилер.

Од осећаја страха до оргазма је мали корак

Страх и остале снажне емоције дефинитивно имају потенцијал да нас учине похотнијим него што смо иначе. Кад смо у стању повишеног психолошког узбуђења - кад су откуцаји и дисање убрзани те притисак повишен – научници су открили да то може повећати сексуално узбуђење и пожуду. Тај механизам има и свој стручан назив „трансфер узбуђења“, а то је уједно и разлог зашто људи често кажу да је секс помирења најбољи секс. Снажне емоције које осећају након велике свађе потом се преносе у секс и повећавају полно узбуђење, као и осећај ужитка.

Шта је са онима који траже секс без страха од заразе?

Увек постоје они који се осећају непобедивим и који не брину због ове болести па, сходно томе, не разумеју зашто би их она требала спречити од уживања у животу. Лехмилер сматра да је то у одређеној мери разумљиво јер је доказано да одређене групе имају већи ризик у односу на остатак популације, но упозорава да би они који се осећају бескрајно храбро требали схватити да, чак и ако се разболе и преболе ту болест без неких већих последица, могу болест пренети другима који би од ње могли умрети. То је разлог зашто је мера социјалног дистанцирања у овом случају тако важна. Сви би требали имати на уму да та мера неће на снази бити заувек и та би спознаја сама по себи већ требала пружити олакшање и омогућити одређену дозу стрпљења и разума, чак и ако нас је обузела неописива пожуда. Не знамо колико ће трајати ова ситуација, али живот ће се, пре или касније, вратити у нормалу, а наше уздржавање од одређених порива кроз то време може некоме спасити живот. Дакле, пожуду задовољите са партнером са којим живите у истом простору, виртуелно или се стрпите и причекајте док секс више не буде представљао опасност, не за вас, него потенцијално за ону особу с којом ћете га имати.

Како утолити апокалиптичну пожуду у самоизолацији

Не постоји универзални начин за било што кад је реч о сексу. Све зависи о вама. За неке ће можда сасвим довољно решење бити да чешће мастурбирају, за друге ће бити увођење мало више технологије у свој полни живот - од више секстинга, сајбер секса и телефонског секса до испробавања нових секс играчака. Постоје разни начини за сексуалну интеракцију са неким уз истовремено поштовање мере социјалног дистанцирања.

Шта ћемо са партнерима?

Они који су у изолацији са својим партнером или партнерком вероватно имају другачији проблем кад је реч о сексу. Свакодневно  заједничко провођење времена сигурно нуди више прилика за секс, али и више прилика да један другоме идете на живце или да се посвађате. Зато је за парове јако важно да пронађу начин да смање количину стреса који ствара тренутна ситуација и да не допусте да то утиче на њихов полни живот. То значи да требају пронаћи одговарајућу равнотежу између времена које проводе заједно радећи нешто и времена које ће провести свако за себе иако и у истом простору. Одредите време које ћете посветити једно другоме и избегавајте током тог времена разговарати о болести и смрти те последицама које ће оставити пандемија. На пример, закажите вечерњи састанак у властитом дому. Учините нешто лепо за свог партнера или партнерку, приредите му укусну вечеру, топлу купку или масажу. Опустите се онако како желите у том тренутку, то може бити заједничко гледање филма, играње неке игре, а може бити и секс. Одаберите оно за шта сте обоје расположени. А може бити и комбинација предложених ствари.

Да ли се корона преноси полним путем прочитајте ОВДЕ.

Извор: Gloria.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА