Најновије

ДРАМАТИЧНА СИТУАЦИЈА ШИРОМ СРБИЈЕ! "Сачувати права радника! Не сме да се пређе у логику радног логора" (ВИДЕО)

“Неће ово бити лака криза и свесни смо да ће бити и рецесије и пада производње, али императив је да радници сачувају своја права и да средства помоћи привреди дођу што пре јер ако се буде чекало, то један део малих привредника неће преживети”, рекао је Зоран Стојиљковић, председник Уједињених гранских синдиката Независност.

Радници Јуре (Фото: Јутјуб)

Свака социјална мера мора бити усмерена на оне којима је најпотребије, зато смо одмах и критиковали идеју о 100 евра за свакога, истакао је он.

Највећи синдикати апеловали су на кризни штаб и Владу да се у фабрикама јужнокорејске компаније "Јура", у Лесковцу, Нишу и Рачи, заштите запослене и, како наводи Савез самосталних синдиката, "заустави хир послодаваца", који радницима не обезбедује адекватне услове за рад у време епидемије.

После јучерасњег вишесатног протеста у Лесковцу, и радници нишког погона Јуре јутрос нису хтели у производни погон. Радници фабрике у Рачи јутрос су дошли на посао у прву смену, чиме је прекинут дводневни застој у производњи.

"Радници наравно да траже своју заштиту, а сви сад полажу велики тест солидарности. Сад можемо само да апелујемо и упозоравамо, али евидентирамо свако кршење радних права, а касније кад прође ванредно стање ћемо отворити тај простор у расправама", казао је он.

Стојиљковић је навео да није добро да се пређе у логику радног логора, да постоје примери као у Јури да морате само да радите и то "без права на сигурност и без права да питате шта је са вашим правима".

Мере заштите на раду треба имплеметирати, рекао је говорећи о случају фабрике Јура.

"Требало би да постоје механизми који инсистирају да се поштују права, заштити живот и здравље људи... да се уведе мораторијум на отпуштања и на сужавање права", казао је он.

Саша Марковић, представник синдиката Независност фабрике Јура, рекао је да су радници у тој фабрици почели да раде јуче пошто је са епидемиолозима и послодавцем договорено увођење основних мера заштите.

"Осећамо се безбедније него пре неки дан када нису примењиване ове мере", казао је.

Упитан о податку да су им послодавци нудили по хиљаду динара дневно више за сваки дан који дођу на посао, он је рекао да су се договарали о заштити, а не о новцу.

Говорећи о данашњој побуни радника, он је навео да је послодавац данас увео трећу смену од понедељка и рад суботом, због чега су радници негодовали. Ипак, како је прецизирао, одустало се од идеје рада суботом, док је рад у трећој смени остао.

Рекао је и да даља акција зависи и од ситуације у којој се налази цела држава.

"Верујемо у Институт за јавно здравље и у епидемиологе", закључио је он.

Прочитајте ОВДЕ исповест нултог пацијента који се излечио од короне.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА