Најновије

НОВА ШПИЈУНСКА АФЕРА У ЕУ! Зашто сви о томе ћуте? Тајне службе европских земаља уплетене у велики скандал!

Корона је доминантна тема у целој Европи. Тако је пажњи јавности промакло да су 21 земља чланица ЕУ те Велика Британија и Норвешка покренуле нову платформу за бољу сарадњу својих тајних служби.

Шпијунски рат се води у Европи (Фото: Јутјуб)

Крајем фебруара су 23 европске земље успоставиле нову платформу за сарадњу својих тајних служби: ИЦЕ) Иницијативу је покренуо француски председник Емануел Макрон једним говором на Сорбони 2017. Његов циљ: када је реч о тајним службама, Европљани би требало да, постану независнији од информација које им долазе из САД, Русије или Кине.

У мају 2019. је ИЦЕ службено формирана у Паризу. Мада су биле позване све земље ЕУ, договор на заседању у Загребу 26. фебруара су потписале њих 21, плус Велика Британија и Норвешка. Засада у том клубу нису Бугарска, Словачка, Пољска, Луксембург и Грчка. Заједно са Швајцарском оне би, како се тврди, требало да добију статус флексибилног партнерства - ма шта то значило.

Интелектауална размена уместо шпијунаже

Која би тачно требало да буде бити функција нове платформе, ни то није сасвим јасно. Из потписаног документа је јасније шта се не жели. ИЦЕ не жели да буде платформа за размену поверљивих информација или за заједничко планирање тајних операција. То није чврста организација и нема неко стално седиште, али ипак има неку врсту председништва и контролног одбора. И ништа од онога што ова платформа закључи, изјави или објави није обавезујуће за све. Дакле много нејасноћа.

ИЦЕ је конципирана као необавезујућа платформа у оквиру које би се три пута годишње сусретали представници европских тајних служби, политичари и експерти и размењивали мишљења и искуства на конференцијама и семинарима. Требао би дакле да се подстиче дијалог између људи који раде у тајним службана и оних који доносе политичке одлуке. Макрон је у свом говору експлицитно говорио о потреби да се развије заједничка "стратешка култура рада тајних служби".

Питање демократске контроле

ИЦЕ није једина европска платформа за сарадњу тајних служби. Још 1969. је основан "Клуб из Берна" као место за размену мишљења шефова европских тајних служби. Али у марту ове године су аустријски и швајцарски новинари открили да је поље деловања тог клуба много шире: откривено је да постоје посебне банке података и информатички системи у којима су похрањене велике количине личних података.

2019. је један тим клуба посетио просторије аустријске тајне службе и извршио контролу тамошњих безбедносних мера. Скандал који је уследио није био само у томе да се Аустријанци нису придржавали ни најосновнијих правила заштите тајности, већ пре свега у чињеници да Клуб из Берна уопште не сме да предузима такве контроле. Исто као и нови ЦИЕ он нема ни правну форму, ни законске темеље, а као неко аморфно наднационално тело не подлеже ни било каквој демократској контроли. Отуда он нема никаква овлашћења да проверава просторе неке националне тајне службе.

Слично је и са такозваном антитерористичком банком података Клуба из Берна. Нјихове информације, које су барем делимично похрањене у Холандији, стављане су на коришћење америчким и израелским тајним службама, које су често као "посматрачи" на састанцима Клуба из Берна.

Тајне службе све више сарађују

Унутар ЕУ постоје међутим и службени облици сарадње тајних служби. Уз полицијску службу Европол, од 2003. постоји ИНЦТЕН, који је потчињен служби за иностране послове ЕУ. То није нека "европска тајна служба", како се често пише, него исто тако оквир унутар којег се размењују и анализирују информације појединих националних служби, па се те анализе онда шаљу европским институцијама. Будући да је европским уговорима одређено да се питањима безбедности баве земље чланице ЕУ, мало је вероватно да ће у скорој будућности да буде формирана нека заједничка, европска трајна служба.

Изван ЕУ европске тајне службе сарађују и у оквиру НАТО, а англосаксонске земље САД, Велика Британија, Канада, Аустралија и Нови Зеланд сарађују у оквиру надгледања телекомуникација широм света у оквиру такозваног "УКУСА-Савеза", познатог и под именом "Пет очију". Тај је савез основан још 1946. године.

Како ће у то све да се уклопи нова европска платформа ИЦЕ, тек мора да се види. То ће пре свега да зависи од одговора на питања који увек прате такве иницијативе: Колико је стварно међусобно поверење појединих земаља и њихових тајних служби? Шта мале земље уопште могу да понуде великима? И наравно: ко уопште контролише и легитимише такву неку платформу?

Недавна открића у вези са активностима Клуба из Берна показују колико је важно да се на та питања одговори. Али за сада одговора нема: земље и њихове тајне службе које су у тај случај уплетене, засад о свему ћуте.

Прочитајте ОВДЕ зашто је свет у неверици због Русије.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА